INCREDIBIL // Savanții au descoperit pe Lună un mineral care se formează numai în prezența oxigenului și a apei

Sonda spațială indiană Chandrayaan-1 a descoperit pe Lună acumulări de hematit, un mineral care se formează numai în prezența oxigenului și a apei.

Într-un articol publicat în revista Science Advances, oamenii de știință analizează cum a fost posibil să apară pe suprafața satelitului Pământul această formațiune minerală asemănătoare ruginii – hematitul – relatează RIA Novosti.

În 2008, spectrometrul Moon Mineralogy Mapper (M3) de la bordul Chandrayaan-1 a găsit apă sub formă de gheață în regiunile polare ale Lunii.

Acum, la decodarea datelor aceluiași instrument, care a fost proiectat de NASA, cercetătorii americani de la Jet Propulsion Laboratory au văzut linii spectrale corespunzătoare oxidului de fier (Fe2O3).

Hematitul este un produs rezultat din oxidarea rocilor care conțin fier. El este răspândit pe Pământ, pe Marte și pe unii asteroizi. Anume oxizii de fier „ruginiți” sunt cei care dau nuanța Planetei Roșii. Dar pe Lună, unde nu există oxigen și apă lichidă, hematitul, teoretic, nu ar trebui să fie.

“Dar, de când am descoperit apa pe Lună, am început să presupunem că ar putea exista o varietate mai mare de minerale, dacă această apă reacționează cu roci lunare”, se precizează în comunicatul de presă al Laboratorulul.

Spectrele M3 arată că polii Lunii au o compoziție foarte diferită de restul părților ei. Oamenii de știință presupun că apa interacționează cu roci, formând multe minerale care erau absente în probele de sol al Lunii, aduse anterior pe Pământ.

Citește și: Descoperire făcută în Spania: O substanță care se regăsește în mere și ceapă este capabilă să anihileze coronavirusul

Total
0
Shares
 
Total
0
Share