Îndatorarea continuă a Moldovei este ”o veste bună”, spune europarlamentarul Siegfried Muresan

”Este o veste foarte bună acordul preliminar privind creșterea sprijinului financiar din partea FMI pentru Republica Moldova. Așteptăm acum o nouă propunere de asistență macrofinanciară și din partea Comisiei Europene”, a declarat europarlamentarul român Siegfried Muresan, făcând referire la extinderea liniei de credit pentru Republica Moldova, datoria fiind majorată cu încă 267 de milioane de dolari SUA.

”Republica Moldova este țara care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, dintre toate țările europene. Autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european, au oferit cazare, adăpost și îngrijire medicală refugiaților.

Gestionarea crizei refugiaților vine însă cu foarte mari costuri. Aceste costuri apasă și mai mult pe economia Republicii Moldova care se confruntă cu alte două crize: criza prețurilor la energie și criza generată de pandemia de COVID-19.

De aceea, este binevenit acordul preliminar anunțat ieri de Fondul Monetar Internațional (FMI) de a suplimenta cu 267 de milioane de dolari asistența oferită Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Această sumă se adaugă sprijinului deja oferit de FMI și va ridica valoarea acestuia la 815 de milioane de dolari. Acordul mai trebuie aprobat de către Comitetul executiv al FMI, care urmează să analizeze cererea de mărire luna viitoare.

Împreună cu această suplimentare a sprijinului FMI, așteptăm și o nouă propunere din partea Comisiei Europene privind o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova.
Am solicitat în mod oficial creșterea sprijinului financiar din partea UE pentru Republica Moldova în declarația pe care am adoptat-o săptămâna trecută în Parlamentul European, la reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. De îndată ce Comisia va veni cu o nouă propunere de asistență macro-financiară, vom lua toate măsurile astfel încât această asistență să fie adoptată cât mai repede în Parlamentul European.

Cu toții, instituții ale Uniunii Europene, țări europene și instituții financiare internaționale, trebuie să ne unim forțele și să ajutăm Republica Moldova să treacă pe această perioadă de criză.

Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au făcut un serviciu întregului continent prin modul în care au gestionat criza refugiaților. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a declarat Mureșan.

Cuantumul total al creditului FMI, aprobat inițial în decembrie, a fost astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.

Un raport al Băncii Mondiale indică faptul că Republica Moldova este probabil una dintre țările cel mai grav afectate de conflict, nu numai din cauza proximității geografice ci și a vulnerabilităților sale inerente ca economie mică, strâns legată de Ucraina și Rusia. În plus, depinde de gazul natural pentru acoperirea nevoile energetice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share