De la 1 aprilie 2025, pensiile au fost indexate cu 10%, iar Guvernul a aprobat și o majorare fixă de doar 1,92 lei. Măsurile au fost aplicate în lipsa unei acoperiri bugetare complete, fapt confirmat oficial de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
Potrivit unui răspuns transmis Agenției de presă Telegraph, CNAS a precizat că finanțarea se va face din fondurile deja aprobate pentru 2025, iar eventualele sume suplimentare vor fi acoperite la rectificarea bugetară.
”Întru executarea Hotărârii Guvernului nr.155 din 26 martie 2025, începând cu 1 aprilie 2025, finanțarea cheltuielilor, necesare plății pensiilor indexate va fi efectuată în termen și în volum deplin. Cheltuielile în acest scop vor fi acoperite din mijloacele financiare aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 nr. 303/2024. Totodată, reieșind din prevederile alineatului (5), art. 61 al Legii nr. 181/2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, la prima modificare a legii bugetare anuale, urmare a revizuirii veniturilor și cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025, în caz de necesitate, cheltuielile destinate prestațiilor sociale indexate, vor fi suplinite”, este răspunsul oferit de CNAS.
Majorarea cu 1,92 lei, de peste 25 de ori mai mică decât cei 48 de lei incluși inițial în buget, este justificată prin formula legală de calcul, raportată la creșterea rușinoasă a PIB-ului din 2024 (0,1%). Diferența „economisită”, de circa 271 de milioane de lei, este redirecționată pentru susținerea indexării, însă această sumă este insuficientă.
Ministerul Finanțelor a cerut explicit precizarea surselor de finanțare, însă autorii proiectului nu au indicat aceste informații, invocând că Nota de fundamentare conține deja datele necesare.