Rafinăriile din India, care sunt al doilea cel mai mare cumpărător de petrol din Rusia, de la invadarea Ucrainei, nu vor mai accepta livrări de la compania de stat rusă Sovcomflot, după recentele sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii împotriva Moscovei, scrie Bloomberg
Potrivit sursei, această decizie va duce gradual la un declin al veniturilor din petrol ale Kremlinului.
Mai multe rafinării indiene ar putea să renunțe la petrolul rusesc deținut de compania rusă de stat Sovcomflot, după recentele sancțiuni impuse de Statele Unite, informează Reuters.
Potrivit sursei, rafinăriile indiene doresc să împiedice implicarea entităților care sunt direct sau indirect sancționate și încearcă să evite orice reacție din partea Washingtonului.
Această decizie va crește numărul de probleme pe care le are Rusia în exporturile de petrol, deoarece firmele sale petroliere s-ar putea confrunta cu dificultăți în a găsi nave pentru a vinde surplusul de petrol după recentele atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor statului rus.
Menționăm că, începând din luna octombrie anul trecut, Statele Unite au impus o serie de sancțiuni împotriva unor entități, expeditori, comercianți și nave pentru încălcarea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, transmite Blomberg. În pofida sancțiunilor, Rusia a continuat să exporte cantități imense de petrol.
Potrivit agenției, Rusia încă poate apela la așa numita „flotă din umbră”, cu vapoare mai vechi fără asigurare pentru a exporta țiței și a evita sancțiunile internaționale. După unele estimări, există 600 de astfel de nave, adică aproximativ 10% din numărul global de petroliere mari.