Ministrul Dezvoltării și Digitalizării Economiei, Dumitru Alaiba, a publicat un mesaj în care subliniază contrastul evident dintre relațiile economice ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și Rusia, folosind date concrete pentru a ilustra această diferență. Alaiba a evidențiat că, în timp ce Rusia a impus embargo-uri repetate de-a lungul anilor, Uniunea Europeană a oferit constant noi oportunități pentru exportatorii moldoveni, informează telegraph.md
„Acest grafic ilustrează perfect contrastul dintre UE și Rusia în relația cu Moldova. Antreprenorii demult au decis unde e viitorul. Exporturile noastre demult au găsit piața lor naturală de desfacere: cea a Uniunii Europene. Aceste exporturi susțin zeci de mii de locuri de muncă, oameni care primesc salarii aici, acasă, lângă familiile lor”, a explicat Alaiba în mesajul său.
El a prezentat date care arată cum s-au schimbat lucrurile în ultimele două decenii. În 2004, exporturile către Rusia și Uniunea Europeană erau aproape egale, dar până în 2023, lucrurile au luat o turnură radicală. „În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au mai însumat 144 milioane dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant, de 2,6 miliarde dolari!”, a declarat ministrul, subliniind că aceste cifre nu sunt doar statistici, ci reprezintă o dovadă clară a orientării țării noastre spre Europa.
Dumitru Alaiba: „Avantajele integrării europene nu vin de la sine. Avem datoria să arătăm Europei că suntem un partener de încredere”
În postarea sa, Dumitru Alaiba a insistat că succesul economic și integrarea europeană a Moldovei nu sunt garantate pe termen nelimitat și că aceste beneficii necesită eforturi constante. „Cel mai IMPORTANT aspect este că avantajele integrării europene nu sunt garantate pe termen nelimitat. Ele nu vin de la sine. Eforturile UE de a ne sprijini trebuie susținute de angajamentul nostru ferm de a proteja și promova această cale”, a avertizat ministrul.
El a îndemnat cetățenii să-și asume responsabilitatea de a menține Moldova pe calea europeană și a subliniat importanța votului din 20 octombrie 2024. „Avem datoria de a arăta Europei că suntem un partener de încredere și hotărât să rămână pe acest drum. Și vă invit să ne asumăm această responsabilitate pe 20 octombrie, prin votul nostru!”, a adăugat Alaiba.
Alaiba a subliniat că, în ciuda embargourilor impuse de Rusia, Uniunea Europeană a oferit constant noi oportunități de dezvoltare pentru exporturile moldovenești, iar potențialul de creștere este „încă mult, foarte mult”.