Economic

INFOGRAFIC // Regiunea Transnistreană, dependentă economic față de țările UE, România fiind pe primul loc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Constatăm o dinamică tot mai ascendentă a operațiunilor comerciale de import – export, efectuate de către agenții economici din regiunea separatistă, înregistrați la Agenția Servicii Publice și care se orientează prioritar spre statele-membre ale Uniunii Europene (UE).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Astfel, în anul 2022, exportul din regiune către țările UE, a constituit 67,1%, fiind fixată o creștere semnificativă, cu 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%

La fel, observăm o avansare cu 4,4% a ponderii importului de mărfuri din UE în regiunea transnistreană, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.

Principalele cinci țări din UE cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale ale companiilor din regiune (import și export) sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene, denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului.

Conform datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali și prevederilor Hotărârii Guvernului nr.815/2005, la data de 12.01.2023, 2336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1850 au fost luați la evidență provizorie.

loading...

Comments are closed.