Informații sistematizate despre răspândirea COVID-19 în Moldova, prezentate de către Președintele Igor Dodon

Igor Dodon a condus astăzi ședința ordinară a Centrului unic de comandă, unde au discutate principalele evoluții în combaterea răspândirii Covid-19.

Redăm declarația integrală:

1. Situația la moment și trecerea la scenariul 4

Vreau în primul rând să anunț că așa cum anticipam în evaluările noastre anterioare, creșterea numărului de cazuri confirmate va începe mai alert la începutul lunii aprilie, practic, la fel cum s-a întâmplat în toate țările. Începem urcarea spre zona de vârf, o să avem o perioadă grea de câteva săptămâni în care vom fi în zona de risc sporit, este perioada care s-a dovedit plină de provocări dificile pentru fiecare țară.

Împreună cu OMS noi am elaborat 4 scenarii la începutul crizei și am estimat că scenariul 4, care înseamnă depășirea a 1 000 de persoane infectate, va semnifica trecerea spre zona de vârf. Ne așteptăm la mii de cazuri în perioada zonei de vârf și este extrem de important ca prin efortul comun al autorităților și cetățenilor, numărul acestora să fie cât mai mic.
Vreau să înțelegeți că autoritățile administrează această criză, dar cei care trebuie să ia în primul rând măsuri ca virusul să nu fie transmis, sunteți dvs., cei de acasă.

Cu cât vă deplasați mai mult, cu atât veți prelungi această criză și vom ajunge la blocaje în spitale, la supraîncărcarea personalului medical care nu va mai putea face față numărului mare de cazuri. Acest lucru înseamnă tot mai mulți bolnavi, multe decese, e un cerc vicios în care ne vom învârti mult timp pe acest vârf de criză dacă nu se respectă cu strictețe recomandările impuse de autoritățile statului. Deci, cît timp va dura această perioadă critică de vârf, depinde în foarte mare măsură de înțelegerea manifestată de populație în a evita deplasările în afara domiciliului.

Mâine, cel târziu ‪poimâine, intrăm în scenariul 4, cu toate măsurile pe care le presupune acesta.

Asta înseamnă implicarea mai multor spitale în tratarea cazurilor de Covid-19, recrutarea întregului personal medical din țară, implicarea mai multor forțe, dar și măsuri mai stricte pe care le vom anunța în dependență de evoluția situației, în zilele următoare.

Autoritățile vor face tot posibilul pentru a rezista în această perioadă de vârf, dar capacitățile sistemului medical sunt limitate în toate țările, iar în Moldova cu atât mai mult, după ce ani de zile nu s-a investit în el.

2. Numărul de cazuri în data de 5 aprilie 2020

A fost prezentată în ședința de astăzi și situația privind numărul cazurilor confirmate și numărul de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Avem 112 cazuri noi, dintr-un număr total de 349 de testări în ultimele 24 de ore, inclusiv
8 persoane import
– 4 cazuri din Marea Britanie (1- Chișinău, 1- Sîngerei, 1- Orhei, 1-Ungheni)
– 2 cazuri din Italia (1-Chișinău, 1-Strășeni)
– 2 cazuri din Rusia (1-Chișinău, 1-Drochia)
104 cazuri locale
– Chișinău – 26 cazuri
– Ștefan Vodă – 19 cazuri
– Glodeni – 18 cazuri
– Soroca – 12 cazuri
– Orhei – 7 cazuri
– Fălești – 5 cazuri
– Ialoveni – 4 cazuri
– Transnistria – 3 cazuri
– Ungheni – 3 cazuri
– Cahul – 2 cazuri
– Călărași – 1 caz
– Căușeni – 1 caz
– Hîncești – 1 caz
– Strășeni – 1 caz
– Telenești – 1 caz

Cu un total de 864 suntem practic în pragul scenariului 4.
La moment clasamentul localităților din țară este următorul:
1. Chișinău – 293 cazuri
2. Ștefan Vodă – 132 cazuri
3. Soroca – 126 cazuri
4. Transnistria – 47 cazuri
5. Cahul – 30 cazuri
6. Hîncești – 29 cazuri
7. Ialoveni – 28 cazuri
8. Glodeni – 24 cazuri
9. Orhei – 23 cazuri

Cazurile de import după țara de proveniență:
1. Marea Britanie – 30 cazuri
2. Italia – 21 cazuri
3. Ucraina – 14 cazuri
4. Franța – 12 cazuri
5. Rusia – 9 cazuri
6. Romania – 7 cazuri

Aveam în același timp 1 deces (o persoană de 59 de ani), cu un total de 15 decese. Exprim condoleanțe familiilor și apropiaților acestor persoane.

Haideți să facem totul ca această statistică să nu mai crească, haideți să protejăm în special oamenii în vârstă și să-i ajutăm să rămână alături de noi și după această criză.

3. Focare de la Soroca și Ștefan Vodă

În cadrul ședinței de astăzi am analizat și situația din cele două focare mari din Soroca și Ștefan Vodă. După cum evoluează lucrurile acolo, inclusiv în ceea ce privește respectarea insuficient de strictă a regulilor de către populație, suntem în situația de a institui o carantină mult mai dură în cele două localități. ‪

Aș vrea să atrag în acest sens atenția cetățenilor din cele două localități, dar și celor din Chișinău, unde este un alt focar destul de puternic. Dacă regulile nu vor fi respectate cu strictețe, vom ajunge poate chiar în următoarele zilele la interdicții privind ieșirea din case fără un motiv justificat.

Noi încercăm ca prin măsurile pe care le luăm să găsim un echilibru între necesitatea dvs. de a vă deplasa pentru activitățile strict necesare și necesitatea de a respecta ferm distanța socială. Dar dacă veți continua să umblați prin orașe fără un motiv bine întemeiat, o să fim nevoiți să recurgem la restricții mult mai ferme.

De asemenea, evaluăm modul în care acționează managementul local în cele două localități, atât managerii spitalelor, cît și autoritățile locale. Vom decide dacă trebuie luate anumite măsuri, inclusiv deja au fost delegați specialiști din Chișinău să sprijine gestionarea crizei din cele două localități. S-a decis și transmiterea unui număr suplimentar de echipamente de protecție pentru personalul medical în localitățile respective, dar și echipamente medicale.

4. Testare personal medical

Am discutat în ședință și despre testarea personalului medical.

Zilele trecute am anunțat inițiativa de a testa personalul medical din spitalele aflate în linia întâi privind gestionarea crizei COVID-19. Vă informez că această testare a început, dar în funcție de capacitatea redusă a laboratoarelor pe care le avem, se va stabili un anumit grafic în care se fac aceste testări în rândul personalului medical.

Am început cu personalul medical din localitățile unde sunt focare, până la acesta etapa au fost deja testați 872 de medici și asistenți medicali, fiind confirmata infectarea cu COVID-19 a 240 de personae.

Desigur că am vrea să le facem pe toate odată, dar trebuie să nu ajungem să blocăm aceste laboratoare de prelucrare a testelor, mai ales că în curând urmează să începem în paralel și testarea celor care intră în țară.

5. Revenire bugetarilor și a altor categorii la muncă începând cu ziua de mâine

Un alt subiect discutat a fost revenirea bugetarilor la locurile de muncă.

Cred că această săptămână în care bugetarii au stat acasă a avut un efect benefic, dar ar fi ajutat și mai mult dacă toți ar fi înțeles că această săptămână a fost pentru a sta în case, nu pentru a se deplasa în oraș sau în localități.

Deocamdată nu vom prelungi această măsură. De mâine se revine la muncă, dar cu respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități privind distanțarea socială.

Este nevoie de activitatea lor pentru că sunt multe necesitați pe care cetățenii le au și încercăm să evităm paralizarea completă a activității autorităților. În ceea ce privește școlile, elevii vor continua să studieze online, acolo unde este posibil.

6. Necesitatea procurării poliței de asigurare medicală și dreptul la ajutorul de șomaj

Am văzut mai multe întrebări și neclarități legate de polița medicală și dreptul la ajutorul de șomaj din partea statului.

Vreau să vin cu unele clarificări.

Toți cei care revin în țară de peste hotare își asumă responsabilitatea prin semnarea unei declarații că vor procura polița de asigurare medicală (în caz că nu dispun de acesta) pe parcursul a 72 de ore din momentul intrării în țară (cu excepția pensionarilor și copiilor cu vârsta de până la 18 ani).

După intrarea în vigoare a pachetului de legi pentru care și-a asumat responsabilitatea Guvernul în fața Parlamentului (sper să semnez mâine promulgarea acestor legi cu publicarea în monitorul oficial, marți 7 aprilie), la ajutorul de șomaj vor avea dreptul:
– personale care au activat oficial minimum 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 lei, evident fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie deoarece sunt plătitori de taxe și prin urmare persoane asigurate.
– toți cei care erau angajați până la instituirea stării de urgență, chiar dacă activau oficial în baza contractului de muncă de câteva zile sau luni, vor avea dreptul să solicite salariul minim garantat de stat în mărime de 2775 lei pe lună, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie.
– restul vor avea dreptul de a solicita ajutor de șomaj de la stat doar dacă deține polița de asigurare medicală obligatorie .

7. Sărbătorile care se apropie

Intrăm foarte curând în perioada sărbătorilor, începem ‪pe 12 aprilie cu Floriile, apoi continuăm cu Sfintele Paște și Paștele Blajinilor, sărbători foarte importante pentru un popor creștin, precum suntem noi.

Sărbătorile în acest an vom fi nevoiți să le petrecem în solidaritate și rugăciune, dar din locul în care ne aflăm fiecare, fără a ne pune în pericol propria sănătate și viața noastră și a apropiaților noștri. În aceste sărbători ”a fi bun„ va însemna a-i proteja pe cei de lângă noi, a sta acum la distanță pentru ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să putem fi din nou împreună, sănătoși și cu toții.

O sa avem Sărbătorile de Paște și în anii următori, vom putea fi din nou împreună și să ne bucurăm împreună de aceste sărbători. În acest an este vital pentru sănătatea fiecăruia dintre voi, să acceptați situația care este în toată lumea, nu putem schimba nimic, trebuie să manifestăm înțelegere și să ne protejăm unii pe alții.

Zilele următoare voi avea o discuție și cu conducătorii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru a vedea ce putem face astfel ca cetățenii să aibă parte de Sfintele Sărbători de Paști fără a supune riscului sănătatea lor și a celor din jur. Statul va sprijini biserica dacă este necesar cu logistica adecvată pentru acest lucru.

De asemenea, vreau să transmit un mesaj cetățenilor noștri din diasporă, pentru care această sărbătoare era nu doar una de importanță religioasă, dar și un moment pe care îl așteptau cu nerăbdare ca sa-si revadă familiile.

În ultimele 24 de ore în țară au intrat 2200 de persoane comparativ cu peste 21 mii în aceeași zi a anului trecut, adică de cca 10 ori mai puțin.

În situația de acum, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru apropiații voștri este să-i protejați, să vă asigurați că nu îi supuneți riscului de a fi contaminați, mai ales pe cei mai în vârstă.

Apelul meu este să încercați să evitați deplasările spre Patrie cu ocazia acestor sărbători. Chiar dacă veniți nu le veți putea petrece așa cum trebuie pentru că va fi necesar să stați două săptămâni în izolare, nu puteți să vă apropiați de familiile voastre deoarece există riscul să-i contaminați și apoi să-i aveți pe conștiință pe cei dragi. În aceste condiții apelez la înțelegerea și solidaritatea voastră, stați acolo unde sunteți până trecem acest vârf critic în care intrăm zilele următoare.

Știți bine că este extrem de dificil să veniți în țară și să stați două săptămâni complet izolați, o să vă fie greu să vă abțineți să nu vă întâlniți cu apropiații crezând că nu sunteți purtători ai virusului, dar realitatea a arătat deja în alte țări cât de fatală este această abordare și câte decese lasă în urmă.

8. Mesaj către politicieni

Vin cu un apel și către politicieni, indiferent din ce partid fac parte. Haideți ca în această perioadă să uităm cu toții de politică, toți suntem oameni care putem să ne ajutăm concetățenii.

Se impune un moratoriu total asupra oricărui subiect politic în această perioadă, până trecem de criză.

Haideți să ne concentrăm efortul comun pe gestionarea crizei, acest lucru așteaptă oamenii de la noi dar nu dezbateri politice în timp ce spitalele sunt pline, avem pierderi de vieți omenești și urmează să trecem ca toate țările prin acea perioadă critică de vârf.

Acestea au fost principalele subiecte, maine dimineață ne întâlnim din nou după ședința ordinara de la orele 8:00 cu participarea Președintelui țării, Președintelui Parlamentului și Prim-ministrului.

Citat încheiat.

Total
0
Shares
Total
0
Share