Inga Grigoriu cere CNA-lui să nu legalizeze mita pentru Maia Sandu: “Apăsați BUTONUL ROȘU!”

Inga Grigoriu, fost deputat ACUM și unul dintre liderii protestelor care au propulsat-o pe Maia Sandu la putere, solicită Centrului Național Anticorupție să nu legalizeze mita pentru șefa statului, referindu-se la suma de 30 mii de euro primită de la niște oameni de afaceri din România. Această sumă a fost colectată și transmisă prin intermediul Primăriei Timișoara, unde edilul orașului este membru al USR, partid din care face parte și Anca Dragu, recent numită în fruntea BNM.

“Ex-vicedirectorul CNA, Cristina Ciubotaru, autorul Legii Integrității, a formulat sintagma “BUTONUL ROȘU” cu referire la acțiunile CNA în perioada când se furau miliarde din banii cetățenilor și se spălau miliarde de dolari din Federația Rusă prin intermediul Republicii Moldova.

“Butonul roșu” a însemnat că anumite instituții de resort s-au pus pe pauză și au acceptat rolul de spectator la toate aceste fărădelegi, în loc să apese butonul.

Recent, dna Ciubotaru, a alertat societatea cu privire la o nouă intenție a unor autorități de a legaliza o mită, de astă dată una prezidențială și prin urmare, crearea unui precedent periculos pentru viitor.

Astfel, “BUTONUL ROȘU” e din nou la CNA.
Apăsați-l, odată și odată. Nu legalizați corupția!”, a declarat Grigoriu.

Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a expediat CNA un demers prin care solicită învoire pentru a lua mita menționată mai sus, însă mascată sub forma unui premiu oferit prin intermediul Primăriei Municipiului Timișoara.

Referitor la transmiterea banilor, Primăria Timișoara a emis un comunicat de presă datat 13 decembrie, prin care confirmă că premiul ridicat de către Maia Sandu este “dotat cu 30.000 de euro”.

“Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de Primăria Municipiului Timișoara anul trecut și recompensează personalități de anvergură internațională care promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Premiul este dotat cu suma de 30.000 de euro, acoperită din sponsorizări”, se menționează în comunicatul oficial al Primăriei Timișoara.

Cu toate acestea, Președinția a negat că Maia Sandu a ridicat banii, precizând că s-a adresat CNA pentru o soluție juridică, acțiune criticată de către jurnaliști și societatea civilă din Moldova și România.

Potrivit Codului penal, chiar și acceptarea premiilor în bani constituie infracțiune. În speță, Maia Sandu a declarat, de pe scena din Timișoara, că acceptă premiul, fără să declare în mod public că refuză banii.

„Primesc acest premiu ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă și necesară pentru viitorul nostru și al întregului continent! Ce vedem aici, la Timișoara, ce vedem în orașele europene, vrem și pentru Republica Moldova. «Azi în Timișoara, mâine-n toată țara» – se scanda acum 34 de ani pe aceste străzi. Nivelul de trai pe care îl văd în orașul dumneavoastră, libertatea de gândire și exprimare, valorile europene – să ajungă de neînvins și aici, și în Moldova”, a spus Maia Sandu în momentul primirii premiului, scrie în același comunicat al Primăriei Timișoara.

Total
0
Shares
Total
0
Share