Alte știri

Înotătorul moldovean Ion Lazarenco Tiron ar putea fi înaintat la premiul Nobel în 2019

Pinterest LinkedIn Tumblr

Publicistul „Cărții de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova”, în care sunt incluse 1.800 de biografii ale personalităților cu rădăcini basarabene ce s-au făcut renumite datorită activităților lor în diverse colțuri ale lumii, Denis Roșca, propune ca sportivul moldovean Ion Lazarenco Tiron să fie înaintat pentru Premiul Prize 2019.

În opinia lui Roșca, sportivul merită titlul deoarece este primul om din istorie care a înotat cele 7 strâmtori de pe glob din prima încercare (North Channel, Cook Strait, Molokai Channel, English Channel, Catalina Channel, Tsugaru Strait, Strait of Gibraltar), informează cotidianul.

Sportivul care înoată cu drapelul Republicii Moldova a parcurs 238 km pe linie (265 km de facto) pe râul Nistru cu motto-ul – „Nistru unește Moldova!”. Tiron este cel mai bun înotător al Irlandei în perioada 2015-2017.

De menționat că sportivul, a creat în localitatea natală un stadion pentru sport pentru copii, precum și este implicat în multe acțiuni de caritate, unde sunt ajutate persoane cu nevoie speciale.

Moldoveanul Ion Lazarenco Tiron, care este stabilit în Irlanda de aproape 20 de ani, a trecut la 27 ianuarie curent cea de a 7-a strâmtoarea, și anume cea din Noua Zeelandă.

Cele 7 mari strâmtori ale lumii prin care a trecut sportivul sunt: Canalul Mânecii, Defileul Gibraltar, Canalul de Nord ce leagă țărmul irlandez de cel britanic, Canalul Catalina din California, strâmtoarea Molokai din Hawaii și strâmtoarea Tsugaru din Japonia.

Totul a început însă în anul 2013 atunci când înotătorul amator a trecut în înot râul Nistru, o distanță de 240 de km în 8 zile, în scop caritabil, pentru a aduna bani copiilor orfani și sportivilor săraci din Moldova.

Atunci sportivul a fost contactat de președintele Asociației înotătorilor din lume și i-a spus că a realizat ceva unic, demn de Cartea Recordurilor Guinness.

Amintim că unul din principalii susținători și finanțatori ai lui Ion Lazarenco Tiron este președintele PDM și fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc. În 2016, cei doi s-au întâlnit, iar înotătorul moldovean i-a mulțumit lui Plahotniuc pentru tot suportul acordat.

loading...

Comments are closed.