Inovație: Cercetătorii americani au reușit să producă electricitate din aer

Cercetători de la Universitatea din Massachusetts Amherst din SUA au găsit o metodă cu care să genereze electricitate prin recoltarea umidității din aer, scrie digi24.ro, cu referire la Newsweek. Curentul electric poate fi captat din aer folosind un dispozitiv construit din aproape orice material. Singura condiție este că aparatul trebuie să fie plin de orificii mai mici de 100 de nanometri (0,0001 milimetri) în diametru, potrivit unei cercetări publicate în revista Advanced Materials, scrie Ecopresa.md

„Este foarte entuziasmant”, a spus Xiaomeng Liu, autorul principal al studiului. „Deschidem o ușă largă spre obținerea electricității curate din aerul pur”.

Autorii studiului au descris cum sarcina electrică naturală a moleculelor de apă din aer poate fi captată folosind acești „nano-pori” minusculi, care sunt de o mie de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr.

Aparatele se numesc Air-gen („generatoare de aer”). „Aerul conține o cantitate uriașă de electricitate. Imaginați-vă un viitor în care electricitatea curată este disponibilă oriunde mergi. Efectul de bază Air-gen permite ca acest viitor să devină realitate”, a spus Jun Yao, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la Amherst și coautor al studiului.

„Gândiți-vă la un nor care nu este nimic mai mult decât o masă de picături de apă. Fiecare dintre aceste picături conține o sarcină [electrică], iar când condițiile sunt potrivite, norul poate produce un fulger – dar noi nu știm cum să captăm cu precizie electricitatea din fulgere”, a subliniat savantul.

„Noi am creat un nor artificial de mici dimensiuni, care produce electricitate pentru noi în mod previzibil și continuu, astfel încât să o putem capta. Ceea ce este și mai șocant este că acest dispozitiv poate fi făcut din aproape orice material”, a explicat Jun Yao.

Autorii cercetării speră că descoperirea lor extraordinară va permite generarea de electricitate din aer oriunde în lume, folosind orice material. Din moment ce aerul este mereu umed într-o anumită măsură, aceste aparate de captare a electricității nu vor depinde de soare sau de vânt, cum o fac alte surse de energie regenerabilă. Potrivit autorilor studiului, dacă se folosesc mii de aparate Air-gen în același timp, s-ar putea genera energie de nivelul kilowaților.

Total
0
Shares
Total
0
Share