Inspecția Socială va fi restructurată și redenumită în Inspectoratul Social de Stat

Inspecția Socială va fi restructurată și redenumită în Inspectoratul Social de Stat, din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Executivul a adoptat, la ședința de astăzi, o Hotărâre în acest sens.

Totodată, noul document prevede atribuirea unor domenii suplimentare de control pentru Inspectoratul Social de Stat. Printre acestea se numără stabilirea dreptului și acordarea compensației pentru serviciile de transport persoanelor cu dizabilități și eliberarea de către structurile teritoriale de asistență socială a documentelor care confirmă dreptul persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor de a importa, o dată la 5 ani, a unui mijloc de transport, cu scutire de taxe de import.

De asemenea, Inspectoratul Social de Stat va avea competențe de stabilire a dreptului și acordarea compensației pentru achitarea facturilor la energie, acordarea indemnizațiilor pentru unele categorii de copii și tineri, precum și a indemnizațiilor pentru creșterea și îngrijirea copiilor plasați în serviciile de tutelă/curatelă, asistență parentală profesionistă și casă de copii de tip familial.

Modificările efectuate vor contribui la consolidarea și aplicarea măsurilor de control și de prevenire a riscurilor de fraudă și corupție în domeniul asistenței sociale, responsabilizarea prestatorilor de servicii sociale, în vederea aplicării unitare a prevederilor legale în sistemul național de asistență socială, și asigurarea respectării drepturilor sociale ale cetățenilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share