Institutul Mamei și a Copilului lider la decese! De ce a murit Marius Botnaru?

institutul mamei si a copilului, medicina corupta,doctor corupt, deces spital, copii morti spital, spitale moldova, ministerul sanatatii

Marius Botnaru a decedat în noaptea de 29 august la vârsta de 12 ani, în secția de reanimare a Institutului Mamei și Copilului (IMC), la mai puțin de o săptămână după ce a venit cu tatăl său pentru … simplă profilaxie. După deces, medicii au declarat că este vorba de o afecțiune genetică, incompatibilă cu viața. Distruși de durere, părinții lui Marius sunt convinși că medicii sunt vinovați de moartea fiului și se tem că va fi mușamalizat cazul.

Familia lui Marius Botnaru s-a stabilit cu traiul în Germania acum jumătate de an. Cu două săptămâni în urmă, aceasta a revenit la Chișinău pentru a se pregăti de nunta fiului mai mare, care urma să aibă loc pe data de 7 septembrie. Cu două zile înainte de a fi dus în spital, părinții i-au cumpărat lui Marius haine, pe care urma să le îmbrace la nunta fratelui, eveniment pe care băiatul îl aștepta cu nerăbdare, se spune într-o investigație realizată de CrimeMoldova.

marius.png

Mai mult, fratele i-a promis să-i facă cadou un ceas chiar în ziua nunții.

„Era un copil cuminte și deștept, era plin de viață, avea planuri mari pentru viitor”, își amintește printre lacrimi tatăl băiatului, Marin Botnaru.

La 31 august, Marius Botnaru a fost înmormântat. Peste o lună și jumătate urma să împlinească 13 ani.

Cum a ajuns Marius la spital

Marius Botnaru a venit la spital împreună cu tatăl său la 23 august, cu două zile înainte de a începe marea vacanță oferită bugetarilor de către Guvern. Copilul suferea de pancreatită cronică și se trata la profesorul Ion Mihu, doctor habilitat în medicină. „Băiatul respecta un regim special, nu consuma anumite produse. Medicul ne-a dat asigurări că odată cu vârsta, maladia urma să dispară. În ziua respectivă, Marius a mâncat câțiva cartofi fri și a vomitat. Ca să nu apară vreo complicație, ne-am dus imediat la profesorul Mihu. Casa noastră este în apropiere de Centrul Mamei și Copilului”, ne-a spus Marin Botnaru.

Ion Mihu i-a prescris perfuzii timp de trei zile, „să iasă din criză”. Apoi, profesorul a profitat de vacanță și a plecat în România să-și perfecteze actele.

Ion Mihu.png

Potrivit tatălui victimei, în aceeași zi, lui Marius i-a fost prelevată analiza de urină, iar indicatorii s-au dovedit a fi în normă. Ulterior, pe parcursul a trei zile, băiatului nu i-a mai fost prelevată nicio analiză.

marius1.png

„Tată, eu văd dublu”

Marin Botnaru susține că după perfuzii, starea de sănătate a lui Marius a început să se agraveze. „Sâmbătă l-am adus acasă, l-am hrănit, dar a vomitat. Avea amețeli. Mi-a zis: „Tată, eu văd dublu”. I-am telefonat lui Mihu. Acesta mi-a zis să-i dau jumătate de pastilă de Diazepam, să se odihnească și totul va fi bine. Așa am și făcut”, ne-a declarat părintele.

Spre seară, situația s-a agravat și mai mult. Atunci, Marin Botnaru și-a luat fiul în brațe și l-a dus la secția de internare de la Institutul Mamei și a Copilului. Inițial, s-a decis ca Marius să fie internat în secția gastroenterologie, dar asistenta de serviciu a spus că medicii lipsesc. Apoi un medic din secția de internare s-a dat cu părerea că ar fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Lui Marius i-au fost făcute investigații ale organelor interne, inimă, ficat, rinichi, pancreas și s-a constat că nimic nu era afectat.

marius2.png

După mai bine de patru ore de chin, Marius a fost internat în secția de reanimare, condusă de Ana Oglindă.

Ana Oglindă.png

Vizita la nașul și analizele de mii de lei

Duminică, 26 august, Marius a intrat în comă și nu și-a mai revenit. Tatăl băiatului susține că a telefonat-o pe Ana Oglindă și că aceasta i-a zis că se află în vizită la nașul său, că ea „tot este om”.

Marin povestește că asistentele continuau să-i administreze perfuzii, că Marius se umfla. Tatăl a cerut să fie întreruptă picurarea, dar a fost refuzat pentru că „așa a indicat medicul”. Bărbatul ar fi rugat în repetate rânduri să-i permită să-și ducă fiul în Germania sau România, dar la fel i s-a refuzat, pentru că, în primul rând, Marius era în stare critică, iar în al doilea rând, pentru că „la noi tot sunt aparate”.

Deși toate serviciile spitalicești pentru copii sunt asigurate de stat, Marin Botnaru a fost pus în situația să achite peste 5 mii de lei unei clinici private pentru analize. Menționăm că Centrul Național de Asigurări în Medicină are contracte cu clinici și centre private de analize și diagnosticare.

Rezultatul analizelor a fost unul alarmant. Concentrația de amoniac în sânge depășea de sute de ori limitele normale, nivelul de glucoză era de cinci ori mai înalt, iar rezultatele analizei de urină au arătat că rinichii nu mai funcționau.

Buletin de analize.png

La două zile după ce Marius a intrat în comă, i-au fost prelevate alte mostre pentru analiză, care au fost expediate la un laborator din România.

Rezultatele au arătat o concentrație peste normă a aminoacizilor.

rezultatele.png

În noaptea de 29 august, aproximativ la ora 03.00, Marius a decedat. Seara fusese conectat la aparatul de hemodializă.

„Din ochi, nas, guriță îi curgea sânge, era umflat peste măsură. Doar inima îi mai bătea. Am auzit cum i s-a oprit inima”, povestește tatăl îndurerat.

mariussânge.png

Ce spun medicii

Potrivit certificatului eliberat de Centrul de medicină legală din Chișinău, decesul a parvenit în urma unui „stop cardiac de etimologie necunoscută”. Medicul legist a dat asigurări că aceasta este o concluzie prealabilă, iar peste trei săptămâni va prezenta un raport privind cauza decesului.

La morgă, Marin Botnaru a avut de înfruntat încă un șoc. Angajații de acolo au refuzat să-i elibereze certificatul de deces al fiului pentru că bărbatul nu are viză de reședință în capitală. În final, documentul a fost eliberat mamei lui Marius, care are viză de reședință în Chișinău.

Ana Oglindă a prezentat versiunea sa asupra decesului: leucinoză, o boală genetică foarte rară, pe care Marius ar fi moștenit-o de la cineva din rude și că băiatul ar fi suferit de autism.

leucenoza.png

Potrivit enciclopediilor medicale, leucinoza sau boala siropului de arțar este o afecțiune metabolică ereditară „ce se manifestă print-o simptomatică neurologică pronunțată de la naștere, împreună cu mirosul caracteristic al urinei”.

Marin Botnaru susține că nimeni din familia sa și a soției nu a suferit de o boală genetică, iar Marius era isteț, învăța bine și se încadrase în mediul german.

Versiunea unei maladii genetice a fost susținută și de Valentin Țurea, vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului: „Suntem bărbați. Nu-i posibil să nu vă fi spus vreun doctor nimic până acum. Dumneata mă învinuiești pe mine, atunci și eu te învinuiesc că i-ai dat așa genetică copilului”.

Valentin Țurea.png

Valentin Țurea


Ion Mihu se arată nedumerit: „Nu înțeleg ce s-a întâmplat. Îl cunosc demult pe Marius. Copilul era bine. Îmi pare rău că m-am dus. Fetele din secție mi-au spus la telefon că băiatul este bine”.

Solicitat de CrimeMoldova, I.I., medic gastroenterolog, care a solicitat anonimatul, a comunicat că potrivit Protocolului național „Pancreatita acută la copii”, al cărui autor este și Ion Mihu, prevede obligatoriu mai multe analize și monitorizarea în dinamică a copiilor internați cu pancreatită. Nerespectarea prevederilor protocolului reprezintă o abatere gravă, pentru care medicul poate fi tras la răspundere.

Marin Botnaru susține că atunci când i-a cerut socoteală Anei Oglindă pentru decesul fiului, aceasta i-ar fi aruncat în față: „Aici toți suntem frați și surori și nu vei demonstra nimic!”

IMC, lider la decese?

Valentin Țurea a recunoscut că în secția de reanimare a IMC se înregistrează anual în jur de 50 de decese: „Deja nu mai pot, am să plec. Nu știu cum se mai ține femeia aceasta (Ana Oglindă n.r.)”.

Nu deținem o statistică oficială a numărului de decese de la Institutul Mamei și Copilului. În schimb, sunt cunoscute cazurile de malpraxis din cadrul instituției.

În 2015, doi ginecologi-obstetricieni, moaşa-şefă şi şefa de studii de la Catedra obstetrică şi ginecologie din cadrul IMC, au fost condamnați la câte doi ani cu suspendare. Aceștia nu au monitorizat corespunzător travaliul unei femei. În consecință, copilul s-a asfixiat. Chiar dacă instanța le-a interzis medicilor să activeze în domeniu anumite perioade, fosta moașă-șefă de la IMC, Oxana Zavtoni, a fost angajată în calitate de șefă de secție la o policlinică din sectorul Ciocana al capitalei.

În 2017, societatea a fost zguduită de povestea unei tinere, care a avortat în veceu la IMC, după ce personalul de acolo nu i-a acordat asistența cuvenită.

Tot în 2017, și Radu Clichici a depus o plângere pentru neglijența medicilor de la IMC, dar și pentru faptul că a fost amenințat cu răfuială fizică de către Valentin Țurea.

În aprilie 2018, pe banca acuzaților a ajuns șefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul  Institutului Mamei şi Copilului, Ana Mișin. Aceasta este acuzată de procurori că a lăsat o femeie fără un rinichi după ce a operat-o pentru a-i opri hemoragia postnatală.

Sursa: CrimeMoldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share