Alte știri

Internaut: La modul cel mai serios… Când ultima dată ați fost să priviți un film (şi ce film) la Gaudeamus?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldovenii s-au trezit peste noapte în postura de cinefili înrăiți şi vulturi ai cinematografiei mondiale. La modul cel mai serios… Când ultima dată ați fost să priviți un film (şi ce film) la Gaudeamus?

Toți şi-au amintit că există o coştereață sovietică la 40 de ani, încotoşmanată de foarte mulți ani cu holbură şi paragină, pe care o numesc „patrimoniu cultural”. De când o batjocură sovietică față de arhitectură reprezintă un „patrimoniu cultural”?

Aş fi înțeles dacă clădirea cinematografului Gaudeamus s-ar fi construit prin epoca medievală, după tradițiile arhitecturale gotice, dăltuită cu tot felul de sculpturi decorative inspirate din arta greco-budistă, dar când pretinsul „patrimoniul cultural” a fost zidit de sovietici, fără nici o formă atragătoare, nu există nici un sens pentru a turna gaz pe foc, lansând campanii zgomotoase de salvare a oraşului.

Există o tradiție la moldoveni să păstreze în jurul casei toate zoaiele strânse de pe stradă cu anii fără să le folosească într-un scop.
Este anul 2018 şi țara degrabă o să împlinească 3 decenii de independență, dar la intersecția principalelor artere urbane din Chişinău încă mai stau monumentele care slăvesc ideologiile, doctrinele şi personalitățile criminale bolşevice ce i-au angajat forțat pe moldoveni la foamete, deportări şi închisori speciale de corectare psihologic – mintală.

Formatorii de opinie civili şi pseudo-independeți, inclusiv şi cei cu pârghiile guvernamentale în buzunar, ne spun în continuare, în caz dacă s-ar decide o curățare culturală de fosta închisoare sovietică, despre tulburările sociale şi culturale ce ar perturba liniştea societății moldoveneşti.
Timpul trece şi moldovenii continuie să tânjească după rețelele de cinematografie „Октябрь”, să privească filme despre Kotovski (un racket țarist rebranduit în Robin Hood de propaganda sovietică) şi să păstreze în subconştient toată holbura istoriei sovietice.

P.S. Cei care v-ați pornit cu buldozerul peste Gaudeamus… Poate dintr-o „greşeală invonluntară” vă izbiți puțin mai la deal şi de monumentul luptătorului sovietic? Pe urmă vă coborâți la vale şi-l doborâți pe găinățatul de Kotovski.

autor: Teodor Bucătari via Facebook 

loading...

Comments are closed.