Internet security tips – tot ce trebuie să știi pentru a-ți păstra banii în siguranță

Online bankingul vine cu o serie de avantaje și beneficii de necontestat, care în timp ne-au făcut viața de zi cu zi mai ușoară. Dar să nu uităm și de siguranța în mediul online! Tocmai din acest motiv, Victoriabank ți-a pregătit o listă cu bune practici pentru a-ți păstra datele și banii în siguranță:

1. Atenție sporită la e-mailurile primite. 

enlightenedNu accesa niciodată fișierele primite pe e-mail din surse necunoscute!

Deși pe parcursul unei zile, primim cu toții o mulțime de e-mailuri, fie de la prieteni, cunoștințe sau de la diferite companii. O bună practică este de a filtra acele mesaje care au un fișier atașat și provin de la persoane sau firme de care nu ai auzit niciodată. Majoritatea virușilor cibernetici sunt răspândiți ca fișiere atașate la e-mailurile pe care le primești din surse necunoscute.

Prin urmare, dacă îți intră în poșta electronică un mesaj care te anunță că trebuie să deschizi atașamentul în cel mai scurt timp posibil, fiind o urgență, iar tu nu cunoști expeditorul cel mai bine ar fi sa ștergi acel e-mail, inclusiv din Trash.

enlightenedUn e-mail suspect mail.

Un lucru foarte important, de care trebuie sa ții cont în relația cu noi este să nu deschizi e-mailuri care par a fi de la Victoriabank, dar nu sunt. În cazul în care îți apare în Inbox un e-mail care vine și cu cea mai mică suspiciune, cel mai bine este să ne contactezi. Fie ca o faci direct pe site, la adresa incident.si@vb.md sau la un consilier al unei sucursale Victoriabank, până reușești să iei legătura cu noi, sub nici o forma să nu deschizi fișierul atașat sau sa urmezi linkurile dintr-un astfel de mail. Vei afla in continuare de ce.

 enlightenedPhishing – metoda de furt prin e-mail.

Phishingul este o metoda de furt de identitate prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei companii, a unor date personale sau confidențiale. Acestea pot fi folosite ulterior, în mod ilegal de către persoane răuvoitoare pentru a efectua tranzacții chiar în contul tău.

Cum funcționează phishingul?

Gândește-te la un mesaj electronic trimis către sute de mii de destinatari (da, da, fără exagerare) care pretinde că este din partea unei surse legitime, precum Victoriabank, în cazul nostru. De multe ori, titlul mesajului este conceput in așa fel încât sa îți atragă atenția, spre exemplu “Mesaj important – Actualizarea datelor personale”.

În cele mai multe cazuri, conținutul mesajului de tip phishing este formulat în așa fel încât să te simți obligat să dai curs solicitării, precum: “Imposibilitatea de a confirma detaliile contului online va duce la suspendarea definitivă a acestuia”.

Cel mai frecvent, ți se va solicita introducerea datelor confidențiale folosind un link către un site indicat în textul mesajului. Acest link te va direcționa către un site fals, dar care reproduce foarte bine pagina originală – în cazul nostru, clona site-ului Victoriabank sau a produsului VB24 Web folosit.

În momentul în care alegi să îți introduci datele personale, datele bancare pe un astfel de site fals și le validezi, persoane rău intenționate intră în posesia datelor personale și le pot folosi pentru a derula operațiuni în contul tău bancar.

! Tine minte: Noi nu îți vom trimite niciodată mesaje prin canale electronice precum e-mail, social media sau pe numărul tău de telefon, în care sa fie incluse linkuri către site-uri unde ți se solicită introducerea informațiilor cu privire la identitatea personală, conturile, numărul de card, data expirării cardului, PIN-ul sau alte produse și servicii bancare deținute.

2. Elimina vulnerabilitățile device-urilor tale. 

Cea mai utilă metodă de a-ți păstra mereu în siguranță device-urile personale este prin actualizări constante. Mai exact, știi tu pop-upurile acelea pe care le primești din partea sistemului de operare în care îți spune ca “software-ul are update-uri disponibile”? Ei bine, primul instinct este de a opta pentru varianta de amânare a instalării pentru ca asta îți răpește din timp. Nu-i așa?

Din păcate, nu e tocmai cea mai buna decizie deoarece în acel moment lași o ușă deschisă către atacatorii informatici care vor avea acces la datele tale private, punându-te în primejdia de a-ți fi furată identitatea sau de a-ți fi luați banii din cont. Chiar dacă, pe moment, nu crezi că e un lucru prea important, e bine sa știi că aceste update-uri sunt vitale tocmai pentru că includ actualizări ale posibilelor breșe de securitate, atât ale sistemelor de operare, cât și ale browserelor (practic principalele vulnerabilități pe care agresorii virtuali le caută în momentul în care vor să îți atace computerul).

De asemenea, instalează-ți un program de tip anti-malware performant, care să îți protejeze mereu computerul și fă-i și lui câte un update de câte ori este nevoie. Un astfel de program îți va menține tot timpul calculatorul în siguranță, păstrându-ți atât fișierele, cât și datele personale la adăpost.

Unele produse anti-malware includ, de asemenea, funcții speciale care au fost integrate pentru a te proteja chiar și în momentul în care faci cumpărături online sau accesezi site-urile bancare. Prin urmare, alege-l pe cel potrivit nevoilor tale și privește-l ca pe o investiție pe termen lung în siguranța ta.

3. Verifică mereu URL-ul. 

Când vizitezi un site care îți cere să îți introduci datele tale confidențiale, fie chiar și la un simplu login, verifică cu atenție adresa URL a paginii, astfel încât să coincidă cu pagina pe care vrei să o accesezi. În cazul în care URL-ul conține o serie de cifre si numere aliatoare sau arată suspicios din orice punct de vedere, sub nici o formă nu îți introduce informațiile. Pentru un plus de siguranță, cel mai bine este sa tastezi întotdeauna URL-ul, mai ales când vine vorba despre accesarea conturilor tale bancare.

4. Grija pentru telefonul tău. 

Evita folosirea dispozitivelor ale căror sistem operațional a fost modificat (root-at sau jail-break-uit de la varianta oficiala) întrucât această operațiune schimbă sau, în unele cazuri, chiar elimină măsurile de securitate implementate de către producător, expunându-te unor riscuri suplimentare. Pe cât posibil, menține sistemul de operare al device-ului tău actualizat cu ultimele patch-uri de securitate si upgrade-uri. Îți recomandăm, de asemenea,  folosirea unei aplicații anti-virus. Doar știi cum e, niciodată nu poți fi suficient de sigur, așa că, cel mai bine este să profiți de toate metodele care-ți stau la îndemână!

5. Plăți online. 

enlightenedCu ochii după HTTPs.

Asigură-te că, în momentul în care faci o plată sau accesezi un site în care este nevoie sa îți introduci datele personale pentru logare, conexiunea este una criptată. Poți observa cu ușurință acest lucru, verificând linkul de URL. În cazul în care acesta începe cu literele “https” și în fața lui este prezentă imaginea unui lacăt închis, înseamnă că, conexiunea este una verificată, prin urmare, ești în siguranță. Pentru a nu exista nici o urmă de îndoială, dă un click pe lacăt și verifică certificatul de autentificare SSL care a fost acordat site-ului. Prin aceasta acțiune vei afla date exacte despre compania căreia i-a fost emis certificatul, perioada în care acesta a fost emis, cine l-a aprobat și până când este valid.

enlightenedFolosește propria conexiune la internet.

Încearcă pe cât posibil să folosești propria conexiune la internet, fie ea redata prin date sau Wi-Fi, atunci când accesezi contul tău bancar, folosești aplicațiile de banking sau îți dorești să faci cumpărături online. În plus, ca sa ai certitudinea că nimeni altcineva nu reușește să acceseze conexiunea ta la internet, este de preferat să ai o parolă complexă pe care să o știi doar tu.

Când vine vorba despre rețeaua publică de Wi-Fi, totul devine puțin mai complicat, deoarece pot apărea riscuri reale precum interceptarea traficului de către terțe persoane care îți pot fura cu ușurință datele confidențiale precum: date de autentificare, mesajele instant și e-mailurile.

Chiar dacă pare puțin mai complicat la început, alege sa îți securizezi conturile prin parole complexe și în nici un caz sa nu utilizezi aceeași parolă pentru toate conturile. Știm, câteodată poate fi convenabil să ai o parolă unică, dar când vine vorba despre siguranța banilor tăi, cel mai bine este să fii tot timpul precaut.

enlightenedSite-urile necunoscute trebuie verificate.

Paza bună trece primejdia rea! Așa că, în cazul în care ai găsit un nou site care are produse interesante și te gândești să faci o achiziție, dar totuși apare nesiguranța primului contact cu magazinul online, noi îți propunem să ai în vedere două variante pentru a fi 100% în siguranță.

Prima dintre ele este sa optezi pentru plata ramburs, astfel încât să plătești valoarea coletului în momentul în care ajunge la tine și îl poți verifica. In cazul in care nu exista aceasta optiune, cea de-a doua varianta este sa verifici site-ul. Cu alte cuvinte, scrie in motorul de cautare ”Whols’ IP Service” si incepe o scurta investigatie. Tot ce trebuie sa faci este sa copiezi URL-ul magazinului online și să îl verifici printr-un astfel de instrument. Vei afla rapid date precum: adresa de IP și locația acestuia, de cât timp este în funcțiune site-ul și compania care îl deține, iar mai apoi poți lua o decizie mult mai bine informată.

6. Extra siguranță. 

Pentru un plus de siguranță, noi îți recomandăm și serviciul VB24 SMS. Practic, cu ajutorul acestuia poți urmări activitatea de pe contul tău bancar 24h/24 direct pe telefonul mobil. Primești notificări SMS, în timp real, pentru toate tranzacțiile făcute de pe cardurile tale Victoriabank pe același număr de telefon și în acest fel, poți sta liniștit, deoarece ai control total asupra operațiunilor făcute.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share