Politic

Interpol NU l-a anunțat în căutare pe Vlad Plahotniuc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritățile moldovenești urmează să înainteze demersuri bilaterale către SUA, Marea Britanie și România, pentru a afla despre posibila aflare a lui Vlad Plahotniuc în aceste state, după ce s-a stabilit că Interpol  nu l-a anunțat pe fostul lider democrat în căutare internațională. Anunțul a fost făcut astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, de către Igor Dodon.

La 10 octombrie curent a fost pornit dosarul penal privind anunțarea în căutare internațională de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. Pe 17 octombrie, acesta a fost transmist la Ministerul Afacerilor Eexterne și Integrării Europene, iar pe 18 octombrie cererea de a fi inclus în căutările internaționale a fost transmisă către Secretariatul general Interpol. Asta înseamnă că, pe intern, toate procedurile au fost asigurate și transmise. Secretariatul general Interpol încă nu l-a inclus pe Plahotniuc în sistemul de căutare. CSS a decis să nu mergem doar pe abordare multilaterală. Am luat decizia să ne adresăm și pe calea bilaterală. Organele de anchetă naționale au primit indicații să se adreseze direct SUA, Marea Britanie și România pentru a primi informație despre aflarea sau neaflarea acestei persoane pe teritoriul statelor lor, a spus Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a vorbit și despre starea dosarului privind jaful din sistemul bancar, subiect abordat în cadrul ședinței CSS. 2,4 miliarde de lei au fost returnate din activele băncilor, iar sechestru s-a pus pe bunuri în valoare 1,2 miliarde de lei. Nu s-a întreprins nici o acțiune practivc în vederea recuperării banilor care se află în afara țării. Practic nu s-a făcut nimic. Partea mare a banilor furați se află în afara țării. Fostul Guvern a încercat câte ceva să facă, dar nimic concret nu s-a primit”, a afirmat Igor Dodon.

Dodon susține că, s-a luat decizia de a conlucra direct cu cele trei state, în urma mai multor informații și dovezi apărute în presă, precum că, Vlad Plahotniuc s-ar afla fie în SUA, fie în Marea Britanie sau chiar peste Prut, în România.

loading...

Comments are closed.