Interviu cu Nigina Abaszada, UNFPA: Campania „Bodyright” apără demnitatea femeilor și fetelor în mediul online

Î: Ne puteți spune de ce UNFPA a lansat Campania Bodyright în Republica Moldova și ce își propune să realizeze?

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA: Știați că o melodie sau un logo este mai protejat online decât imaginile corpului vostru? Preluarea, manipularea și partajarea imaginilor tale fără permisiune este o încălcare a demnității și lasă un impact de durată, la fel ca toate formele de violență în bază de gen. Cu toții merităm să fim în siguranță atât în lumea fizică, cât și în cea virtuală. UNFPA se alătură supraviețuitorilor violenței din întreaga lume, care depun eforturi considerabile pentru a opri utilizarea abuzivă a conținutului și pentru a face tehnologia mai sigură pentru toată lumea. Campania Bodyright este o mișcare globală creată de UNFPA pentru a pune capăt violenței digitale și suntem mândri să o aducem și în Republica Moldova.

Î: Ați putea detalia contextul global și local care a dus la crearea campaniei Bodyright? Cât de răspândită este violența în mediul online, în special în Republica Moldova?

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA: Potrivit Economist Intelligence Unit, la nivel global, 85% dintre femei raportează că au fost martore a violenței online, iar aproape 40% au experimentat-o personal. Campania Bodyright este pentru a umple acest gol și a crea un mediu digital mai sigur pentru toți, în special pentru adolescente. Potrivit unui studiu realizat de partenerul nostru La Strada, în Republica Moldova, fiecare al doilea adolescent până la vârsta de 17 ani a recunoscut că cineva necunoscut i-a cerut, cel puțin o dată, să transmită imagini sexuale online.

Î: Simbolul ‘b’ este un concept unic. Ați putea explica semnificația acestuia în contextul Bodyright și cum își propune să protejeze persoanele de violența online?

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA: În centrul campaniei noastre este simbolul ‘b’, un nou drept de autor pentru corpul uman. Acest simbol este un semn de respect, proprietate și protecție împotriva violenței online. Conceptul Bodyright face o paralelă cu „dreptul de autor” – la fel cum drepturile de autor protejează piesele muzicale, cărțile și alte materiale, există o nevoie la fel de mare de a proteja imaginile personale și corpurile umane pe internet. Știm cu toții că orice platformă socială va elimina melodiile cu drepturi de autor, de ce să nu facem același lucru pentru cazuri clare de violență online și hărțuire sexuală?

Î: Lista formelor de violență digitală este extinsă. Ne puteți prezenta câteva dintre aceste forme, în special pentru publicul care nu este familiarizat cu aspectele tehnice?

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA: Potrivit îndrumărilor tehnice ale  UNFPA, pe care le puteți găsi pe site-ul acestei campanii, violența digitală cunoscută și sub denumirea de violență în bază de gen facilitată de tehnologie, este de obicei extrem de sexualizată și ia multe forme, inclusiv:

  • Hărțuirea sexuală online
  • Cyberstalking
  • Abuz pe bază de imagini, deep fakes
  • Sextortion sau șantaj
  • Doxing (publicarea pe internet, cu rea intenție, a informațiilor cu caracter personal)
  • Spargerea de conturi (hacking)
  • Discursul de ură
  • Defăimare, și multe altele.

Vă îndemnăm să urmăriți conturile noastre de pe rețelele sociale, pentru a afla mai multe despre diferite forme de violență digitală.

Î: Parteneriatele joacă un rol important într-un subiect atât de nou, precum violența în bază de gen facilitată de tehnologie. Spuneți-ne mai multe despre parteneriatele pe care UNFPA intenționează să le construiască.

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA: Suntem recunoscători partenerilor noștri – Parlamentul Republicii Moldova, Consiliul Europei, Guvernul Regatului Unit, La Strada, Centrul de Drept al Femeilor și Orange Moldova, femeilor și tinerilor ambasadori – care vor face această campanie un succes în Republica Moldova. De asemenea, suntem mândri că ni s-a alăturat interpreta Dara, care a acceptat să fie vocea campaniei noastre și a împărtășit experiența ei personală, inclusiv prin melodia și videoclipul „Neiubire Virtuală”. Colaborările creative cu oameni influenți precum Dara adaugă un impuls semnificativ eforturilor noastre colective de a susține siguranța în mediul online. Lansarea campaniei Bodyright este un punct de plecare puternic pentru construirea parteneriatelor și politicilor publice pentru a elimina lacunele din legislație și a găsi modalități de reglementare a violenței în bază de gen facilitată de tehnologie, în țară. Ulterior, campania se va desfășura la nivel de comunitate, prin diverse canale și în colaborare cu diferiți parteneri.

Violența virtuală este violență. Abuzul online este abuz. Femeile și fetele au dreptul să se simtă în siguranță în toate spațiile, oriunde s-ar afla. Să lucrăm împreună, ca parte a campaniei Bodyright, pentru a pune capăt violenței digitale – atât la nivel global, cât și în Republica Moldova.

Sursa: moldova.unfpa.org

Total
0
Shares
Total
0
Share