INTERVIU EXCLUSIV // Șeful IGP, la 100 de zile de mandat: Omul în uniformă trebuie respectat – mâine, el ar putea fi cel care îți va salva viața!

– Domnule Paiu, vă mulțumim pentru că ați acceptat să ne oferiți acest interviu. Țin sa precizez că aparițiile dumneavoastră în presă sunt rare. Care este motivul?

– Și eu vreau să vă mulțumesc pentru interesul de care dați dovadă față de activitatea Poliției Naționale. Din start vreau să spun că nu fac vreo statistică privind aparițiile mele în spațiul mediatic și nici nu am vreun scop să apar pe paginile principale ale portalurilor, ziarelor sau în primele știri ale posturilor TV. Sunt polițist modest și iubesc ceea ce fac. Eu mi-am propus ca împreună cu fiecare angajat de rând al Inspectoratului General al Poliției și colegii de la Ministerul de Interne să eficientizăm activitatea noastră și să perfecționăm capacitățile și aptitudinile noastre. Dacă vom face performanțe în lupta împotriva criminalității, dacă vom reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere, vom eradica corupția din sistem și vom asigura polițistul cu salarii bune și condiții moderne de lucru, sunt încrezător că veți avea mult mai multe motive de știri despre noi sau despre șeful IGP, indiferent despre cine este vorba. Vreau să evidențiez faptul că aspectele punctate de mine mai sus nu presupun vreo reticență în dialogul cu presa. Dimpotrivă, sunt deschis pentru o colaborare cu mass media. Pentru mine contează ca mesajele noastre să ajungă la cetățeni, iar criticile constructive să fie un semnal pentru noi.

– Ați preluat în vara acestui an șefia IGP, mai exact într-o perioadă, nu tocmai ușoară pentru poliția naționala, dar și întreaga omenire, adică pandemia de COVID-19. Cine a venit cu această propunere?

– Aveți dreptate când spuneți că este o perioadă deloc ușoară. Pandemia ne-a dat peste cap multe planuri și activități de reformare și modernizare a poliției. Am fost nevoiți să amânăm multe procese. Ați văzut că virusul nu ne-a ocolit, chiar dacă avem pistoale și lacrimogene. Dincolo de această glumă, vreau să spun că boala provocată de COVID-19 nu iartă pe nimeni. Regretabil și chiar tragic este faptul că am pierdut mulți colegi care au cedat lupta pentru viață. Am pierdut tineri, de care sistemul de interne avea și are nevoie. În acest moment, avem 58 de polițiști bolnavi de coronavirus. Vreau să le mulțumesc personal că au rămas să muncească în poliție chiar și în aceste condiții dificile. Vreau să le mulțumesc medicilor, inclusiv celor de la Spitalul Ministerului de Interne, care sunt pe linia întâi în lupta cu această boală a secolului. Am decis să susținem cadrele medicale și autoritățile în gestionarea crizei în sănătate și am demarat o campanie de donare de O TONĂ de sânge și plasmă, din rândurile polițiștilor. Vreau să vă spun că am rămas impresionat de receptivitatea colegilor mei. Doar în primele două zile au donat 600 de angajați de poliție. Deși ne-am propus să donăm o mie de litri de sânge într-o lună, obiectivul se pare că va fi atins la a treia zi de colectare. E impresionat gestul colegilor mei. Și pe această cale vreau să le mulțumesc pentru că formăm o familie unită și frumoasă, Familia Poliție Naționale. Revenind la întrebarea legată de înaintarea mea la funcția de șef al IGP, vreau să menționez, și nu este un secret, că domnul ministru de Interne, generalul Pavel Voicu, a fost cel care m-a propus în această funcție. Sunt onorat de încrederea acordată. Cred că împreună vom putea aduce poliția națională la cele mai înalte standarde de activitate.

– De când sunteți în această funcție, de câte ori ați fost testat la COVID-19?

– Am făcut multe teste, fiindcă specificul muncii pe care o fac presupune o interacțiune intensă cu cetățenii de rând, polițiștii, reprezentanți ai partenerilor noștri strategici, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile. Am efectuat până acum opt teste și toate au fost negative. Situația mă obligă să fac teste destul des pentru a evita orice risc la care pot să îi expun pe cei din jurul meu.

– Cum va protejați de acest virus, ținând cont de faptul că interacționați, zilnic, cu zeci de persoane?

– În primul rând respect toate recomandările specialiștilor privind măsurile de protecție, pornind de la banalul spălat pe mâini, purtatul măștii de protecție și dezinfectatul mâinilor. De asemenea, fac sport în fiecare zi și am un regim alimentar sănătos. Vreau să revin cu un mesaj către fiecare cetățean al țării noastre și să chem la maximă responsabilitate. Acest virus există, nu este un mit sau o poveste de groază de speriat copiii. Învățați din experiențele celor care au trecut, învățați din cazurile tragice!

– Cât de mult v-a schimbat viața fotoliul de șef al IGP?

– Cine mă cunoaște bine, știe că pe mine nu mă schimbă nici funcția, nici steluțele de pe epoleți și nici fotoliul de birou. Sunt același Sergiu Paiu, care de aproximativ 30 de ani este polițist de meserie, care este patriotul acestei țări și care își face munca în interesul cetățeanului. Totodată gradul de responsabilitatea a crescut. Nu mai am 200 de colegi, câți aveam anterior, când eram șef de inspectorat. Acum am peste opt mii de colegi care au așteptări de la mine că îi voi ajuta să obțină condiții mai bune de muncă, salarii mai mari și că vor ajunge acasă cu bine la familie și copii. Este mai mare și responsabilitatea față de toți cetățenii țării noastre care vor să se simtă sigur în trafic, pe stradă sau la ei acasă.

– Ce ați reușit să realizați la IGP în 100 de zile de mandat?

– Vreau să subliniez din start că realizările pe care le-am acumulat în mandatul meu de 100 de zile sunt realizările noastre comune ai celor de la IGP, MAI și ai partenerilor noștri. Nu sunt realizările doar ale lui Sergiu Paiu. Eu voi porni de la ultimul eveniment la care am distribuit 52 de autospeciale inspectoratelor din țară. La ora actuală, am acoperit în proporție de 90 la sută necesitatea de mașini ale unităților din teritoriu. Doar în acest an, am finalizat reparația mai multor inspectorate și sectoare de poliție. Am reușit să achiziționăm încă cinci radare performante Trucam, care nu pot fi detectate de așa-numitele ”antiradare”, care pot prinde toți vitezomanii la o distanță de peste un kilometru. Am suplimentat numărul necesar de etiloteste Drager. Am lansat un proiect-pilot privind dotarea tuturor polițiștilor cu camere de corp. De asemenea, am inițiat procesul de dotare a Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare cu echipament IT modern. Am stabilit parteneriate cu mai multe state. De la țări care au atins un nivel de criminalitate foarte mic, ne propunem să preluăm mai multe bune practici. Mă refer mai exact la proiecte precum ar fi ,, Safe City,, care presupune monitorizarea video în regim real, 24 de ore, și care permite detectarea pericolului din spațiul public și din domeniul siguranței rutiere. Eu aș vrea să vin și cu statistici care trebuie să le punem la capitolul realizări. Rata infracționalității a scăzut în opt luni ale anului cu peste 16 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul infracțiunilor comise în municipiul Chișinău s-a redus cu 30,4 la sută (4451 infracțiuni, față de 6934). Din totalul de 105 omucideri au fost identificați autorii în 102 cazuri. Din 105 cazuri de vătămări grave a integrității corporale, au fost identificați autorii în 80 cazuri, iar din 41 de atacuri tâlhărești înregistrate, au fost identificați autorii în 35 cazuri. Pe parcursul perioadei vizate au fost identificați făptuitorii pe 4069 cauze penale din cele comise în anii precedenți. Confruntând datele generalizate, cu perioada anului precedent, se atestă o descreștere cu 25,3% a numărului de accidente înregistrate şi respectiv cu 27,74% a persoanelor traumatizate, iar numărul persoanelor decedate fiind la fel în descreștere cu 12,03%.

– Pe pagina dumneavoastră de Facebook, deseori, chemați la responsabilizarea participanților la trafic și asta în urma accidentelor grave care au loc. Care sunt cauzele nenorocirilor? Ce urmează să întreprindeți în vederea diminuării acestei probleme?

– Accidentele rutiere grave sunt o mare problemă nu doar pentru țara noastră, dar și pentru țările din regiune. Temperamentul est-european al unor cetățeni îi face să uite de responsabilitate și grija față de cei din jur. Mă uit la teribilismul unora și mă gândesc ce se întâmplă în comportamentul lor. Ignoranța și aroganța fac victime – copii, tineri, femei, bărbați morți în accidente cauzate de băutură și gândul că ”asta nu se poate întâmpla cu mine”. În această vară, Republica Moldova a fost zguduită de mai multe accidente rutiere grave soldate cu zeci de morți, răniți și oameni schilodiți. Le-am declarat război vitezomanilor și celor ce se așază aghesmuiți la volan. Am dispus suplimentarea subdiviziunilor de patrulare ale Poliției pentru acoperirea sectoarelor de drum periculoase. Am efectuat razii și filtre în toată țara. În urma acestora au fost constatate 89.929 contravenții. În același timp, la nivel național au fost depistați 2353 de șoferi aflați în stare de ebrietate la volan, dintre care 1935 s-au ales cu dosare penale. Cu părere de rău, trebuie să constat că oamenii noștri nu învață din greșeli.

-O altă problemă este creșterea alarmantă a cazurilor de ultragiere și maltratare a polițiștilor. Care sunt motivele acestui fenomen, domnule Paiu ? Printre motive ar fi încrederea joasă în poliția moldoveneasca ? Sau polițiștii moldoveni nu sunt suficient de pregătiți fizic? Care sunt impedimentele în exercitarea acestei funcții ?

– Am observat că unii cetățeni nu pot ieși în evidență prin reușitele cotidiene din afaceri, job sau familie și au nevoie să se afirme. Găsesc momentul când o pot face pe seama omului în epoleți care este garantul legii. Îl înjura pentru a-și arăta, astfel bărbăția și fără a se gândi că mâine, cel pe care l-a înjosit îi va salva viața. Momentan, legislaţia prevede pedepse prea blânde pentru ultragiere, astfel încât acestea nu descurajează persoanele să jignească sau să agreseze angajaţii organelor de drept şi, prin urmare, astfel de încălcări sunt înregistrate tot mai frecvent. Mai mult, practica judiciară atestă că organele de examinare a cauzelor contravenționale, la adoptarea deciziilor, în majoritatea cazurilor califică drept circumstanță atenuantă recunoașterea vinovăției de către contravenient şi aplică amenzi minime, care nu au niciun efect față de inculpat. De regulă, sancțiunile aplicate sunt formale, limitându-se la aplicarea unei amenzi minime şi, ca rezultat, ineficiente. Anume această situație generează fenomenul vicios. Există ghidul de intervenție profesională, care specifică exact pașii de aplicare a forțelor fizice și mijloace speciale. Situația creată impune imperativ necesitatea luării unui complex de măsuri ferme. În caz contrar, riscăm să obţinem o degradare esenţială a situaţiei, ceea ce, în perspectivă, va condiționa inevitabil diminuarea rolului şi autorității sociale a Poliţiei. Cu regret, de la începutul anului avem 400 de colegi agresați. Vreau să le spun că supraveghez fiecare caz în parte și mă voi implica acolo unde este nevoie. Omul în uniformă trebuie respectat, mâine el ar putea fi cel care poate să îți salveze viața! Vreau să amintesc că inspectorii de patrulare au în dotare camere video și mulți ”feți frumoși” vor răspunde în fața legii.

– Presiuni politice au fost ? Din partea cui mai exact?

– Da, din partea soției care spune că stau prea puțin în familie si acord majoritatea timpului serviciului.

– De când , ați venit la IGP, mai multe inspectorate din țară s-au ales cu șefi noi. Care a fost motivul schimbărilor?

– Am să recunosc că nu am fost satisfăcut de activitatea unor inspectorate de poliție, atunci când am preluat funcția. Unele aveau restanțe mari la reducerea fenomenului infracțional. În unele, cândva am fost șef și nu mi-a plăcut, la ce contraperformanțe au fost aduse de unii colegi de ai mei. Am decis să fac o rotație și schimbare de personal, astfel încât să văd o transformare sănătoasă. Eu sunt prieten cu fiecare dintre colegii mei din cadrul structurilor IGP, dar prietenia noastră se bazează pe profesionalism și performanță.

– O să vă întreb pe scurt despre mersul anchetei în cazul unor infracțiuni, dar și unii angajați care au ajuns în ultima vreme subiecți ai știrilor. De exemplu, furtul de la filiala MAIB din Capitală. Au fost idenficați și reținuți suspecții ? Șeful DGUP , Alexandru Ciobanaș, care potrivit ANI, ar probleme de integritate, dar care a fost promovat în funcție și chiar decorat de șeful statului. Cum a fost posibil acest lucru?

– Cazurile menționate sunt complexe și necesită o abordare și implicare echilibrată. Implicarea noastră este intensă și vom da de capăt în fiecare caz. Dosarul furtului din MAIB este în proces de urmărire penală și nu vă pot da prea multe detalii pentru a nu periclita buna desfășurare a anchetei. Dar vă promit că presa va afla prima despre finalitatea cazului. Iar ce ține de ancheta Ciobanaș știu că acesta a atacat constatarea ANI în instanța de judecată și există un proces care nu a ajuns la finalitate. Nu este corect să mă expun pe marginea acestui subiect până la hotărârea definitiva și irevocabilă a instanței de judecată. Decizia va fi luată, atunci când va fi expusă concluzia instanței.

– La IGP sunteți șef , dar acasă sunteți?

– Acasă sunt soț și tată. Când îmi permite timpul, o mai fac și pe bucătarul. Îmi place să îmi alint familia cu delicii culinare gătite de mine. Ei mă laudă că aș fi un bucătar iscusit, sper că pe bună dreptate și nu doar pentru a-mi face pe plac.

– Povestiți-ne despre familia dumneavoastră. Câți copii aveți, ce vârste au?

– Eu sunt discret atunci când este vorba despre viața personală și familia mea. Este mai mult o chestie de intimitate și din acest motiv nu vă voi da prea multe detalii. Am doi băieți de 14 și 26 de ani. Pe copiii mei îi educ, în primul rând, prin puterea propriului exemplu. După acest principiu mă conduc, încercând să le cultiv cele mai bune calități. Pe acest lucru pun cel mai mare accent și sunt sigur că odată ce voi educa din copii niște oameni corecți, onești și cu verticalitate, ei vor fi capabili singuri să ia decizii corecte în viață și să își aleagă domeniul în care vor activa. Și dacă băieții mei vor decide să meargă pe urmele mele și să ”poarte” uniformă, eu voi fi primul care îi voi încuraja.

– Dar soțul Sergiu Paiu, cum este?

– La această întrebare o să vă răspund scurt. Soția mea spune că este o femeie fericită și împlinită.

-Ce pasiuni are Șeful IGP ?

-Sergiu Paiu este un om simplu și cu dorințe și pasiuni pământești. În fiecare dimineață, la ora 5.00, deja, fac sport. Sunt pasionat de arme și parașutism. Chiar o să vă fac o invitație la o rundă de exerciții de tragere.

-Care este cea mai mare dorința a șefului IGP?

– Îmi doresc, mai presus de toate, ca legea și ordinea publică să fie în capul mesei, iar țara noastră să devină măreață. Vreau ca Poliția să fie aproape de societate și să fie percepută, de către cetățenii acestei țări, ca un aliat solid și un partener de nădejde. Să nu mai aud mamele care își cearta odraslele, spunând că ”vine nenea polițist și te ia”, dar să zică că ”vreau să ajungi ca acel domn polițist”. Îmi mai doresc ca fiecare om să înțeleagă că responsabilitatea pornește de la sine și nu trebuie să aștepte ca cineva să ne tragă de mânecă pentru a spune Stop alcool, Stop viteză. Să respectăm și să promovăm generațiile care vin, deoarece ei vin cu inovație și schimbare. Că fiecare angajat al Poliției sa-și facă o pasiune din locul de muncă, iar dragostea față de ea să o citim în succesele pe care le vor obține.

Interviu acordat în exclusivitate portalului de știri Telegraph.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share