Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina este legitimă şi proporțională, a constatat Comisia de la Veneția

Decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z şi panglica Sfântului Gheorghe, respectă cerinţele de legalitate, legitimitate şi proporţionalitate, au decis experţii juridici şi constituţionali ai Comisiei de la Veneţia, scrie Digi24.ro

Experţii acestui organism care funcţionează pe lângă Consiliul Europei au adoptat un aviz în acest sens în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie. Avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chişinău după ce comuniştii şi socialiştii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri.

Comisia de la Veneţia „consideră că este plauzibil” să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricţie a libertăţii de exprimare şi că afişarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real şi imediat de dezordine şi o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a drepturilor altora, inclusiv a refugiaţilor ucraineni din ţară. De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicţii – trecută prin Parlament în decurs de o săptămână – a fost justificată de urgenţa problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia de la Veneţia găseşte justificate şi reglementările prin care Chişinăul a impus restricţii în audio-vizual pentru preluarea unor programe.

În aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum şi panglica „Sf. Gheorghe”, considerându-se că acestea reprezintă simboluri ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi sunt semne folosite ca atare de susţinătorii preşedintelui rus Vladimir Putin şi de separatiştii proruşi din Ucraina. ruseşti de propagandă.

Total
0
Shares
Total
0
Share