Întrevederile lui Oleg Serebrian în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles

Oleg Serebrian

În perioada 13-15 septembrie 2023, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu oficiali din instituțiile Uniunii Europene.

Joi, 14 septembrie, vicepremierul Serebrian a fost invitatul special al Comitetului politic și de securitate la o sesiune moderată de dna ambasador Delphine Pronk, președinta Comitetului. Vicepremierul a făcut o prezentare a situației curente din raioanele de est ale țării, urmată de o rundă de comentarii și de întrebări-răspunsuri. Oficialii europeni și ambasadorii țărilor UE prezenți la eveniment au fost informați despre activitatea formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană și cu privire la prioritățile guvernamentale în promovarea politicilor de reintegrare a țării și de atingere a obiectivului de soluționare a conflictului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a țării. A fost evidențiat rolul important al UE în contextul parcurgerii de către Republica Moldova a etapelor de pre-aderare, cu remarca că progresele înregistrate în procesul de integrare europeană vor contribui nemijlocit la avansarea în procesul de reintegrare a țării, restabilirea spațiilor naționale unice, dezvoltarea durabilă a țării și la prosperitatea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul întrevederilor avute, vicepremierul Oleg Serebrian a evocat necesitatea menținerii dialogului cu instituțiile comunitare în vederea impulsionării procesului de reglementare a dosarului transnistrean. Oficialii UE au salutat felul în care autoritățile moldovene au gestionat acest dosar în contextul regional complicat generat de agresiunea rusă contra Ucrainei, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini în continuare Chișinăul în eforturile sale de reintegrare.

În timpul vizitei, vicepremierul Oleg Serebrian a fost însoțit de șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, ambasadoarea Daniela Morari și de șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani.

Total
0
Shares
Total
0
Share