Externe

Inundații în Grecia: Echipele de salvare caută în continuare șase persoane dispărute

Pinterest LinkedIn Tumblr

Echipele de salvare continuă să caute șase persoane dispărute după ploile abundente care au afectat miercuri trei municipii din regiunea Attica și care au provocat deocamdată 16 morți și 23 de răniți, potrivit pompierilor citați vineri de EFE.

La cei patru dispăruți, care erau căutați de la începutul tragediei, s-au adăugat încă doi, au precizat pompierii, care au primit în cursul zilei de joi 250 de apeluri de ajutor din Mandra, localitatea cea mai afectată de inundații și de unde provin majoritatea victimelor. Bilanțul indică și apoape 420 de sinistrați.

Președinta regiunii Attica, Rena Duru, a cerut ca vineri școlile să rămână închise, în fața prognozei privind alte ploi în zonă, și a făcut apel, într-o intervenție difuzată de televiziunea Ant1, să fie luate măsuri pentru a evita o repetare a dezastrului.

Pentru întreaga zonă a fost decretată starea de alertă iar regiunea Attica a activat protocolul de urgență financiară din partea Uniunii Europene. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat, miercuri, zi de doliu în urma inundațiilor devastatoare care au afectat vestul regiunii Attica.

În urma ploilor torențiale de marți spre miercuri, aluviunile s-au revărsat de pe dealurile din vecinătate la primele ore ale dimineții de miercuri, peste localitățile Nea Peramos și Mandra, situate la 50 de kilometri de Atena, măturând totul în calea lor.

Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane în vârstă, după informațiile furnizate de pompieri. O parte dintre acestea au fost surprinse de ploaie în locuințe, este și cazul a doi octogenari care locuiau la subsolul unei locuințe, în timp ce alții au fost luați de ape când se aflau afară sau în mașinile lor.

Ploile de miercuri dimineața au transformat străzile în șuvoaie de noroi care au măturat totul în calea lor, asemenea unui tsunami — potrivit martorilor — zdrobind mașinile de zidurile caselor și inundând subsolurile unde apa a ajuns până la 2 metri. Multe persoane care trăiau la subsol au fost găsite înecate în casă.

Deocamdată este imposibil să fie evaluate pagubele materiale, dar imaginile arătate la televizor sunt devastatoare. Este vorba de cea mai mare catastrofă de acest tip din noiembrie 1977, când 37 de persoane au murit la Atena în urma unei furtuni care a inundat o mare parte a capitalei.

loading...

Comments are closed.