INVESTIGAȚIE // Consultanții lui Plahotniuc, în staff-urile lui Usatîi și Sandu. Ce alte legături există între acești doi lideri politici

Cu câteva zile în urmă, canalele de telegram care scriu despre procesele politice din Republica Moldova, au lansat o informație potrivit căreia mai mulți politicieni de la noi sunt consultați de aceeași experți din România.

Deși aparent, de ochii lumii, nu fac front comun și chiar ar fi în confruntare directă pe dimensiunea cursei prezidențiale, Renato Usatîi și Maia Sandu nu văd o problemă în a se destăinui, a asculta sfaturi și a fi ghidați de aceleași persoane.

Specialistul despre care scriu canalele de telegram că împreună cu o echipă cu care s-a desantat recent la Chișinău i-ar consulta pe ambii – este românul Andrei Stoiciu, un vechi prieten al politicienilor moldoveni. Inclusiv a lui Vlad Plahotniuc, cu care a colaborat în perioada în care acesta era în plin război cu Vladimir Filat.

Pornind de la aceste informații am decis să aflăm mai multe despre acest Stoiciu. Deocamdată din surse deschise.

Astfel, aflăm de pe pagina sa personală de facebook că, absolventul IEP Paris, UQAM Montreal, are la București, deschis încă din 1997, un cabinet individual de psihologie socială, și coaching. Printre genurile de activitate pe care le practică sunt: Servicii de profiling. Detector de minciuni. Pregatire pentru interactiuni sociale dificile. Cursuri de pregatire pentru public speaking, limbajul corpului, identificare vulnerabilitati. Este exact genul de servicii de care au nevoie cel mai mult politicienii în campaniile electorale.

CV-ul acestuia pare destul de interesant și explică oarecum de ce ar putea fi apropieat de Maia Sandu dar și de ce Renato Usatîi nu s-ar da în lături de la consultațiile acestuia.

Dacă liderul PAS, poate fi conectată de Stoiciu prin intermediul Băncii Mondiale, acolo unde a prestat și ea în tinerețe și prestează Stoiciu acum, atunci lui Usatîi pe Stoiciu i l-ar fi putut recomanda însăși oligarhul fugar din Miami sau anturajul acestuia, pentru că Stoiciu a muncit în echipa lui Plahotniuc pe când nici aparent și nici în realitate Usatîi nu avea conflicte cu cel supranumit Al Capone de Grozești.

Indiferent de motivele reale pentru care Maia Sandu și Renato Usatîi ar apela la serviciile aceluiași specialist, apare întrebarea logică: sponsorii și supervizorii externi ai celor doi sunt comuni și economisesc?

Ar mai putea exista totuși și anumite înțelegeri aici la nivel local între Sandu și Usatîi, iar scopul comun și lucrul în echipă a celor doi nu are cum fi afectat de faptul că au aceeași echipă de consultanți. Din contra.

Coincidență sau nu, până și site-urile de campanie a celor doi politicieni arată identic, iar Maia Sandu s-a văzut nevoită să comenteze la acest subiect, declarând că site-ul a fost elaborat de echipa sa. A lui Usatîi la fel – de echipa sa. O singură nuanță a uitat să menționeze Maia Sandu, că potrivit informațiilor scurse pe telegram, oamenii din echipa PAS fac parte și din echipa PN.

n încheiere, se pare că politicienilor Moldoveni le poți vinde orice, or cartonașele de facebook ale lui Usatîi sunt împrumutate din campania prezidențială a lui Johannis contra lui Ponta. Dar vorba ceea – la doi e mai ieftin.

Mai în glumă, mai în serios, merită să ne amintim și de această declarație a lui Usatîi: https://point.md/ru/novosti/politika/usatii58-daca-facem-o-nunta-cu-maia-sandu-si-devin-eu-presedinte-si-ea-prim-ministru-uzurpam-puterea-pentru-urmatorii-40-de-aniquot/1

DIN CV-lui Stoiciu:

2019-prezent – Banca Mondială, Specialist în relații publice și marketing (Ucraina, Asia Centrală)

➢2017-prezent – Asian Bank of Development, specialist în conștientizare socială , Pakistan

  • ➢  martie-august 2019 – CANADEM, LTO Evaluarea organizațională, evaluarea capacității, revizuirea funcțională (Ucraina, Canada)Expert de proiect pentru misiunea pe termen scurt și lung în Ucraina (Donbass, Kiev, Zakarpattia etc.). Evaluarea proceselor organizaționale, evaluarea capacităților media, politice, a mișcărilor civice, mesaje, strategii, poziționare, rol și influență, analiza decalajelor, evaluarea nevoilor, analiza sondajelor de opinie, focus grupuri, evenimente publice.
  • ➢  Ianuarie-iunie 2019 – Expert în diplomație publică și conținut digital, Președinția Consiliului EuropeiFormator și consultant strategic în diplomația publică pentru președinția echipei consiliului UE – Echipa tehnologiei informației și comunicațiilor însărcinată cu pregătirea dosarelor de poziții comune.➢2014-2019 – Consultant în planificare strategică Perspectiva clienților și evaluarea experienței,IMAS International Polonia (Moldova, Polonia, Georgia, România, Ucraina, Rusia, Muntenegru, Serbia)➢2016-2018 – Manager de proiect – vânzare cu amănuntul, consolidarea capacității experiența clienților, URBACT (Croația, România, Spania, Olanda, Marea Britanie, Ungaria)Capacitatea de implementare a politicilor: îmbunătățirea capacității orașelor de a gestiona comerțul regional într-un mod participativ.
  • ➢  mai – decembrie 2016 – Conducător de echipa, Ecorys (Polonia, Moldova)
    Gestionarea unei analize funcționale, proiect de construcție instituțională în Europa de Est, finanțat de PNUD.
  • ➢  februarie – decembrie 2016 – Conducere în dezvoltarea capacității, Public research Contract (Balcani, Europa de Est, Turcia, Egipt, Tunisia )
  • ➢  aprilie – septembrie 2016 – Project manager branding, PwC (UK, Moldova, Ukraine)
  • ➢  ianuarie – septembrie 2016 – Public awareness expert stakeholder customer experienceinsights, Transtec s.a. (Moldova, Romania, Belgium)
  • ➢  martie 2013 – decembrie 2014 – expert în consolidarea capacității, Ecorys UK (Moldova,Ucraina)

➢ianuarie 2011 – ianuarie 2012 – consilier pentru comunicații și diplomație publică,

➢ septembrie 1997 – ianuarie 2011 – director executiv, Idee (Europa de Est: România, Cehia, Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria)

➢ iunie 2008 – iunie 2009 – conducător de echipa, Banca Mondiala (Europa de Est )

Sursa: Scheme.md

Total
0
Shares
Total
0
Share