Investigație CU SENS pentru Ilan Șor și brațele deschide ale tandemului Stamate-Litvinenco

În prima zi a lunii iunie, anul 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat renumitul proiect de lege despre înaintarea învinuirii și examinarea cauzelor penale în lipsa învinuiților, act normativ elaborat de către prim-juristul țării, Sergiu Litvinenco (ministrul Justiției).

Proiectul respectiv a fost examinat timp de o lună și jumătate, iar la ședința din 14 iulie 2022 a avut loc adoptarea lui în lectura a II-a, atunci când au fost admise și amendamentele înaintate de către vice-prim-juristul țării, Olesea Stamate (președintele Comisiei juridice, numiri și imunități). Tot Stamate a fost cea care a avut grijă ca proiectul lui Sergiu Litvinenco să treacă cu brio prin comisia parlamentară.

După adoptare, proiectul de lege a fost expediat la promulgare, iar pe masa Maiei Sandu a stat până la sfârșitul lunii iulie, devenind Lege după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Nr. 235-236 art. 460 din 26 iulie 2022.

Publicate și intrate în vigoare din data de 26 iulie 2022, procurorii au început să interpreteze noile norme procesual-penale, pentru aplicarea acestora în modul corespunzător.

Însă, după publicarea Legii nr.189/22 a intervenit perioada vacanțelor, iar o pare dintre procurori și-au luat concedii lungi și însorite, cu revenirea la muncă tocmai în luna septembrie.

Astfel, în septembrie, când opinia publică aștepta restartul sezonului politic, la Chișinău s-au dau tesere despre o investigație a proiectului media CU SENS.

În acest context, pe parcursul zilei de 12 septembrie 2022 a fost publicată investigația jurnalistică “Ilan Șor, răsfăț în ascunziș”.

Potrivit autorilor, investigația ar fi fost făcută în decurs a trei luni, adică din iulie până în septembrie 2022, fiind identificat locul aflării lui Ilan Șor (“pornită” imediat după adoptarea modificărilor).

Totuși, cu o zi înainte de publicarea investigației, Ilan Șor anunță pe pagina sa de pe Facebook, că a fost vizitat de către jurnaliștii CU SENS. El și-a dezvăluit locul aflării în Israel și a dat de înțeles că nu a stat ascuns, mai ales că multe fotografii cu domiciliul său temporar au fost publicate pe pagina soției sale, Sara Shor (Jasmine).

Investigația CU SENS a fost preluată foarte rapid de către toată presa mainstream, distribuindu-se activ în rândul cetățenilor, gratuit (o parte din presă a publicat-o pentru trafic, alta a crezut că a fost făcută o mare descoperire).

După publicarea investigației CU SENS, în privința lui Ilan Șor nu au fost întreprinse careva acțiuni procesual-penale. Întrebat de ce se bate pasul pe loc, Sergiu Litvinenco a răspuns că sunt întreprinse anumite măsuri și există discuții cu partea israeliană, dorindu-se extrădarea.

A continuat o lungă perioadă de tăcere…

În seara zilei de 24 noiembrie 2022, la emisiunea Cutia Neagră, noua șefă-anticorupție face o precizare șocantă, dar care nu a fost luată în seamă de către “presa de investigație” și nici de societate.

Astfel, întrebată de ce Ilan Șor nu este învinuit și judecat în lipsă, Veronica Dragalin a răspuns că noile modificări la Codul procesual penal nu permit înaintarea învinuirii și trimiterea în instanță a dosarelor intentate în privința persoanelor aflate peste hotarele țării și despre care se cunoaște locul aflării lor.

Mai pe scurt, Procuratura Anticorupție nu-l poate învinui în lipsă pe Ilan Șor, deoarece Proiectul media CU SENS a identificat locul aflării acestuia în Israel, iar presa a răspândit această informație, aducându-se la cunoștința opiniei publice despre faptul că liderul Partidului “Șor” se află în Caesarea, un oraș israelian cu doar câteva mii de locuitori.

Am decis să merg în direcția dezvăluită de către Veronica Dragalin și am descoperit că art.282 alin.(6) din Codul de procedură penală stabilește: “În cazul în care învinuitul se sustrage de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia peste hotarele țării este cunoscut, înaintarea acuzării se dispune prin comisie rogatorie în condițiile art. 282/1”. La fel, Dragalin a mai spus că extrădarea lui Ilan Șor este în sarcina Ministerului Justiției (ministru Sergiu Litvinenco).

Comisia rogatorie înseamnă că toate actele procesul-penale din Moldova trebuie să fie expediate statului unde se află persoana vizată în cauza penală, apoi are loc o altă examinare atentă și este adoptată o decizie cu privire la admiterea sau respingerea cererii de asistență juridică.

Această normă nouă a fost introdusă cu mâna lui Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, iar alte “îmbunătățiri” la proiect au fost aduse de către Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, după care sfetnicii de la Președinție au băgat-o Maiei Sandu spre promulgare.

Norma nouă este în vigoare din 26 iulie 2022, Monitorul Oficial Nr. 235-236 art. 460.

M-aș opri la cazul Șor, dar tocmai acum am găsit explicația la întrebările mele de ce anumite persoane cercetate penal aleg să-și dezvăluie locul aflării lor peste hotarele țării.

Astfel, de modificările lui Litvinenco vor beneficia și următoarele persoane căutate “în toată lumea”:

  • Constantin Botnari, care a anunțat în mod public despre faptul că se află în Londra, Marea Britanie;
  • Veaceslav Platon, care prin intermediul unui jurnalist afiliat PAS a dat un interviu pentru Euronews România și a demonstrat că el se află în Londra, Marea Britanie;
  • Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE, care și el se află în Londra, UK. El și-a făcut check-in chiar lângă doi polițiști londonezi, care să demonstreze că se află acolo;
  • Alte persoane cunoscute și necunoscute publicului larg.

Apropo, în Comisiile rogatorii nu sunt Petru Iarmaliuc, Furtună, Compan și alți procurori care fabrică dosare pentru că așa vor PAS și Maia Sandu, iar din acest motiv multe cereri vor fi examinare un termen îndelungat sau chiar vor fi respinse.

Autor: C.G. / blogger.md

Total
0
Shares
Total
0
Share