Alte știri

INVESTIGAȚIE // Muşamalizarea PAS cu PAS a descinderilor în dosarul furtului miliardului prin intermediul membrilor PAS

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultima perioadă tot mai multe investigaţii jurnalistice sunt axate pe informaţii şi acuzaţii despre implicarea unora, sau altora în schemele „furtului miliardului”, în spatele cărora au stat Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc. Tot mai activi sunt şi reprezentanţii aşa numitei opoziţii, care şi până a intra în campanie electorală, acuzau instituţiile statului de inacţiune şi tergiversare a investigaţiilor în dosarul fraudei bancare.

Însă, Maia Sandu intenţionat uită sau chiar nu doreşte să vorbească cetăţenilor despre cei din sistemul bancar, care au asigurat şi implementat schema furtului miliardului. Credem că cetăţenilor le va fi interesant să afle unele detalii inclusiv şi despre cei care ademenesc oamenii cu lupta lor „sinceră” cu corupţia şi ”dorinţa” de a face o altfel de politică în Republica Moldova.

Este cunoscut faptul că Sergiu LITVINENCO, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi membru partidului ,,PAS”, este cumnat cu Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav GRIBINCEA, care a fost şi candidatul din partea „PAS” la funcţia de Procuror General.

Însă publicului larg nu îi este cunoscut faptul că aceștia mai sunt şi ginerii Mariei IOVU, renumita contabil-șef la BC ,,VICTORIABANK” SA, implicată direct în realizarea tranzacţiilor criminale şi în scandalul privind aplicarea sechestrului asupra activelor băncii.

În procesul investigaţiilor furtului miliardului, organele procuraturii au stabilit circumstanțele implicării directe a contabilului-șef, Maria IOVU în fraudarea mijloacelor financiare, care a fost realizată prin intermediul unei tranzacții dubioase în noiembrie 2014, unde în mod intenționat, la indicația fostei președinte a BC ,,VICTORIABANK” SA, Natalia POLITOVA-CANGAȘ, au fost depuse în mod fraudulos plasamente interbancare în BC „BANCA DE ECONOMII” SA în sumă totală de 2,45 mlrd. lei. Mijloacele financiare, ulterior au fost sustrase din ,,BANCA DE ECONOMII” de către companiile controlate de Ilan SOR și Vladimir PLAHOTNIUC și transferate pe conturile unor companii off-shore.

Astfel, BC ,,VICTORIABANK” SA a beneficiat de restituirea plasamentelor interbancare de 2,45 mlrd. lei, din garanțiile de stat și anume din creditul de urgență acordat de Banca Națională a Moldovei sub garanția Guvernului Republicii Moldova, celor 3 bănci devalizate.

De menționat că, anume pe acest fapt Procuratura Generală a înaintat învinuire BC ,,VICTORIABANK” SA și a aplicat sechestru pe active ale băncii în sumă de 1,95 mlrd. lei, instituția bancară fiind acuzată de participare intenționată în schema „furtului miliardului” prin plasarea frauduloasă a mijloacelor bănești pentru ca ulterior să fie sustrase din BEM.

Totalitatea tranzacțiilor menționate a fost posibil de realizat datorită președintei BC ,,VICTORIABANK” SA, din perioada respectivă Natalia POLITOVA-CANGAȘ, persoană din anturajul lui Vladimir PLAHOTNIUC, cu implicarea contabilului-șef Maria IOVU, care a participat direct la procedura de plasare a sumei de 2,45 mlrd. lei.

De notat, că fosta președintă a BC ,,VICTORIABANK” SA, Natalia POLITOVA-CANGAȘ în prezent este învinuită de către procuratură pe faptul implicării în tranzacțiile menționate. Contabilul-șef al BC ,,VICTORIABANK”, Maria IOVU, de asemenea a fost cercetată penal, având calitatea procesuală de bănuit în cadrul cauzei penale nr. 2014978151, iar în temeiul probelor acumulate urma să-i fie înaintată învinuirea pentru implicarea în aceste operațiuni frauduloase,însă în februarie 2020 acesteia i-au fost retrase toate învinuirile aduse anterior de procurori.

Sursele din cadrul procuraturii ne informează, că pe parcursul anului 2019 prin intermediul ginerilor săi LITVINENCO și GRIBINCEA, când ,,PAS” se afla la guvernare, a fost negociată scoaterea de sub urmărire penală a soacrei acestora așa încât acțiunile ilegale săvârșite de Maria IOVU, pas cu pas, să nu mai întrunească componența de infracțiune, chiar dacă aceasta a acționat ilegal la comanda şi în comun cu Natalia POLITOVA-CANGAȘ și Vladimir PLAHOTNIUC. Cum au reușit ei asta? Simplu.

Soluția poartă numele lui Octavian IACHIMOVSCHI, procuror la Procuratura Anticorupție, promovat chiar de fosta guvernare la funcția de șef-adjunct al acestei structuri. Nu credem că la origine procurorul IACHIMOVSCHI ar fi făcut trafic de influiență din cauza faptului că soția acestuia este membră activă PAS, nu credem de asemenea că acest procuror ar fi corupt. Chiar am auzit, că era un bun și onest procuror, anterior acestui ”mic” incident profesional.

Cum s-ar explica atunci tulburarea profesională a lui IACHIMOVSCHI? Poate a fost presat să o scoată de sub urmărire penală pe soacra lui Litvinenco și Gribincea în schimbul faptului că guvernarea PAS va închide ochii la faimosul clipuleț video apărut pe Internet cum procurorul Iachimovschi își ajută colegii să o ”încarce” în taxi pe colega sa de breaslă care ulterior denunța-se că a fost violată? Sau poate există o altă explicație plauzibilă pe care nu o vedem?

Să vedem ce ne vor spune şi de data aceasta cei care vor o altfel de politică în Republica Moldova.

sursa: Scheme.md

loading...

Comments are closed.