Klaus Iohannis, candidatul PNL, a acumulat în turul doi de scrutin ala legerilor prezidențiale din România peste 63% din voturile alegătorilor, iar Viorica Dăncilă, candidatul PSD – aproape 37% din voturi. Iohannis a înregistrat cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva unui candidat desemnat de Partidul Social Democrat. De aici.
Potrivit datelor provizorii ale Biroului Electoral Central din România, aproape 96% din românii care s-au prezentat la secțiile de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova și-au dat votul pentru Iohannis. De aici.
În cele trei zile de scrutin s-a înregistrat un număr record de cetățeni români cu domiciliul între Prut și Nistru care s-au prezentat la vot – 52.285. Este cel mai mare număr de participare al basarabenilor la un proces electoral românesc. De aici
Liberalii români dețin în acest moment Cabinetul de Miniștrii, Președinția României și au o majoritate în Parlament.
Referindu-se în campania electorala la situația politică din Republica Moldova președintele Iohannis a declarat că Bucureștiul va continua să sprijine “constant și puternic” Chișinăul pentru ca „frații noștri de peste Prut să își dea seama că cea mai bună cale este calea europeană”. De aici.
Pe de altă parte, ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, premierul Ludovic Orban a spus că România va coopera cu Republica Moldova, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european. Disponibilitatea de cooperare cu un guvern care să nu confere aceste garanţii va fi foarte mică”. De aici.
Condiționalitatea politică existentă la nivelul Comisiei Europene este una mai puțin favorabilă Cabinetului de Miniștrii condus de Ion Chicu arată o declarație difuzată de Serviciul European de Acțiune Externă. De aici.
În condițiile în care premierul Ludovic Orban și-a manifestat la Zagreb, locul de desfășurare a Congresului PPE, susținerea profundă pentru politicile popularilor europeni este de așteptat să manifeste susținere și pentru politicile anti-PSRM promovate de Maia Sandu.