Alte știri

Ion Ceban a depus flori la bustul lui Carol Schmidt, cu prilejul aniversării a 175 de ani de la nașterea celui mai longeviv edil de Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul capitalei, Ion Ceban, a depus astăzi flori la bustul lui Carol Schmidt, din preajma Filarmonicii,în contextul împlinirii a 175 de ani de la nașterea celui mai longeviv edil al Chișinăului (1877-1903).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Ion Ceban a declarat că Schmidt este personalitatea istorică care servește drept reper de verticalitate și corectitudine pentru politicienii care activează în prezent. Totodată, asemenea evenimente/aniversări care vizează personalitățile de vază din istoria orașului, reprezintă niște imbolduri pentru managerii contemporani ai capitalei, de a reflecta mai profund asupra aspectelor esențiale privind dezvoltarea urbei, în beneficiul locuitorilor săi, a mai menționat actualul primar.

Carol Schmidt a fost primar al orașului timp de 26 de ani, între 1877-1903, perioadă în care a venit cu o contribuție deosebită la modernizarea Chișinăului. În timpul administrării sale, în capitală au fost pavate străzi, a apărut primul apeduct și rețeaua de canalizare, au fost amenajate primele linii de tramvai, s-a instalat iluminatul stradal și au fost construite numeroase edificii.

Fiind încă în viață, orășenii au cerut ca una din străzile centrale să-i poarte numele. Potrivit istoricilor, actuala stradă Mitropolit Varlaam, anterior a purtat numele gloriosului primar, iar el însuși a locuit acolo, până în 1928.

Schmidt a devenit primar la vârsta de 30 de ani, fiind ales de Consiliul orășenesc, după moartea precedentului edil, Climentie Șumanschi, în 1877.

La 10 mai 2014 a fost inaugurat bustul lui Carol Schmidt, în fața sediului Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, în preajma casei în care a locuit fostul primar de Chișinău.

loading...

Comments are closed.