Ion Ceban a inspectat Stația de epurare a apelor reziduale din Chișinău, aflată în proces de reabilitare

Primarul capitalei, Ion Ceban, a inspectat miercuri Stația de epurare a apelor reziduale din Chișinău, aflată în proces de reabilitare. Proiectul prevede construirea mai multor obiective tehnice noi și reabilitarea celor existente, precum și modernizarea echipamentelor tehnologice, menit să asigure costuri operaționale reduse.

Obiectivul principal al contractului este construcţia liniei noi de tratare a nămolului, cu aplicarea procesului tehnologic de fermentare anaerobă a mâlului şi deshidratarea acestuia. Implementarea tehnologiilor moderne enunțate vor conduce la diminuarea riscului apariţiei mirosului specific la obiectivele de pe teritoriul Staţiei de epurare, nemijlocit, prin tratarea mirosului persistent cu ajutorul biofiltrelor (sisteme de odorizare).

Primarul General, alături de viceprimarul Ilie Ceban, consilierul Tudor Gârbu, echipați corespunzător vizitei pe un șantier, însoțiți de directorul interimar al SA „Apă-Canal Chișinău”, Anatolie Lichii, au mers în fiecare spațiu unde au fost realizate lucrări de modernizare, pentru a se asigura de buna desfășurare a proiectului.

Anatolie Lichii, a informat că 80% din lucrările de construcţie a Staţiei de epurare a apelor reziduale şi a noii linii de tratare a nămolului au fost deja executate. De asemenea, majoritatea construcțiilor civile și lucrările de montare a noului utilaj sunt într-o etapă avansată de finalizare. Mai mult, s-a reuşit punerea în funcţiune a primului decantor secundar din cele 7 planificate spre reabilitare, iar în prezent se desfăşoară activităţi de pregătire pentru punerea în funcţiune şi a celui de-al doilea decantor secundar.

În cadrul inspecţiei, edilul capitalei a solicitat responsabililor monitorizarea permanentă a situaţiei în teren în vederea asigurării calității lucrărilor executate, precum şi monitorizarea respectării cerinţelor contractuale.

În context, Ion Ceban a mai menționat că pentru rezolvarea problemei mirosului neplăcut din capitală, la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău va fi construită în paralel, o linie tehnologică de prelucrare a nămolului prin proces de piroliză. Proiectul va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național.

Potrivit specialiştilor, montarea respectivei linii la Stația de epurare reprezintă unica soluție pe termen lung în acest sens, iar esenţa tehnologiei de piroliza constă în diminuarea cantității de nămol.

Lucrările de construcţie a Staţiei de epurare a apelor reziduale din capitală sunt executate de către antreprenorul ,,Consortium Passavant Energy&Environment GmbH & Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG” Germania. Valoarea contractului este de 24,2 mil. EURO.

Total
0
Shares
Total
0
Share