Alte știri

Ion Ceban: Ce trebuie real și eficient de făcut în termen scurt, contra mafiei imobiliare!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, a comunicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, propunerile socialiștilor ce vin drept soluție pentru evenimentele, din ultima perioadă, referitor la construcțiile din capitală.

Ion Ceban spune că are o soluție pe care o propune lui Andrei Năstase, dar și fracțiunilor din CMC – în special, celor care l-au susținut în alegeri. El amintește faptul că, în Chișinău avem peste 2000 de construcții neautorizate, iar mai mult de 300 sunt în stare activă.

Ca să nu mai existe astfel de construcții, cel puțin pe termen scurt – un an, PSRM vine cu următoarele inițiative, pe care le vor înainta în CMC:

„1. E o inițiativă revoluționară. 
Propunem ca toate terenurile proprietate publică a oraşului Chişinău din domeniul privat să fie trecute în domeniul public, iar cazurile individuale să fie soluționate individual, astfel încît cazurile pozitive, transparente, să fie soluționate rezonabil pentru municipiu și cetățeni. Subliniez că, prin lege, ceea ce se află în domeniul public nu mai este pasibil pentru construcții. Aceasta este soluția optimă – mai ales că astăzi nu avem o delimitare clară a terenurilor – pînă la aprobarea planului urbanistic general al Chișinăului, a planurilor zonale.

Repet – să nu se poată construi pe terenuri municipale date în arendă, locațiune, etc.. (În urma acestei decizii, cazul „Guguță”, Piața „Алешино” și altele pot fi soluționate ușor).

2. Cazul cinematografului „Gaudeamus”. Noi propunem inițierea cercetării prealabile în vederea declarării utilității publice a obiectului exproprierii – lotul de teren și construcției – cinematograful „Gaudeamus”. Acest lucru ar oferi regim prioritar Primăriei și Consiliului municipal de a negocia cu proprietarul și a-i oferi, minim, costul real al obiectului și, maxim, cheltuielile de întreținere a obiectului în anii trecuți. Totodată, îi poate fi oferit un alt lot, însă doar conform procedurilor legale.

Apropo, Dorin Chirtoacă tot a făcut declarații pe acest caz. Cu ceva timp în urmă, autorizația de demolare a obiectului a fost contrasemnată chiar de el. O sa public in comentarii.

3. Propunem reconstruirea acestui obiect și transformarea lui într-un centru de creație, de agrement, de dezvoltare pentru copii și tineret. Și să alocăm surse financiare, începînd cu 15 milioane de lei, chiar din acest an.

Apropo, pentru compania ce deține proprietatea acum acesta ar putea deveni un proiect social. De exemplu, poate fi vorba despre un parteneriat public-privat – așa cum se practică peste hotare.

4. Considerăm că, acestea sunt cele mai bune soluții, acum, pentru a stopa dezmățul din municipiul Chișinău. Noi le-am propus și anterior, dar nu am avut susținere. În orice caz, noi nu vom accepta modificarea codurilor zonale pentru construcția blocurilor multietajate în astfel de zone.

Apropo, domnule Vasile Botnaru si altii, ați văzut cît sunt de importante codurile C3 și R6?!

5. Sintem gata sa purcedem imediat la crearea grupului de lucru – CMC, executiv, societate civila, asa cum am facut angajamentul in campanie”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Amintim că la alegerile din 3 iunie în Capitală, turul doi, Ion Ceban (PSRM) a acumulat 47,4% din voturi, astfel pierzând alegerile în fața lui Andrei Năstase (PPDA) care a luat 52,6%.

loading...

Comments are closed.