Ion Ceban, despre proiectele de dezvoltare a capitalei în cadrul forumului Moldova Business Week 2020: Chișinăul are nevoie de dezvoltare

Proiectele de dezvoltare în capitală au fost discutate și prezentate astăzi de primarul general Ion Ceban în cadrul forumului ce se desfășoară la Chișinău – Moldova Business Week 2020.

Ceban spune că a fost onorat de a participa la un panel de discuții despre infrastructura și proprietățile publice ale municipiului Chișinău.

„În context, am menționat că sunt trei mari priorități pe care ni le propunem spre realizare
⁃ etichetarea electronică în transportul public
⁃ amenajarea parcărilor cu plată
⁃ construcția unui sistem eficient de iluminare din punct de vedere energetic”, a spus edilul.

Cât ține de transportul public, în prezent municipalitate depune efort pentru a reînnoi mijloacele de transport ce circulă pe străzile capitalei, iar de la 1 ianuarie va pornit un proiect pilot cu privire la implementarea tichetării electronică în transportul public.

„Totodată, așa cum am menționat anterior, tarifele actuale pentru o călătorie în transport public au fost aprobate de Consiliul Municipal în 2009 și nu au fost ajustate de atunci, ceea ce afectează negativ situația financiară a companiilor de transport, reînnoirea parcului auto, calitatea și dezvoltarea transportului de călători”, a precizat Ion Ceban.

Parcările din oraș o altă problemă discutată la Moldova Business Week 2020. Astfel Ceban a punctat că în acest sens se lucrează la elaborarea unui regulament de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău.

„Ne propunem crearea mai multor locuri de parcare prin construcția unor parcări de tip parklift și multiparker. În Chișinău, astfel de parcări pot fi amenajate în zone cu spațiu limitat cum ar fi curți de blocuri cu mai multe etaje, în apropiere de birouri, parcuri publice, centre comerciale, zonele centrale și gări”, a spus primarul.

Primarul general a vorbit și despre iluminatul stradal nocturn din Chișinău.

„Astăzi avem un consum semnificativ de energie electrică, cauza fiind lămpile învechite din punct de vedere tehnic cu consum mare de energie. La fel, este învechit și sistemul de gestionare a iluminatului stradal”, a subliniat acesta.

Scopul municipalității este de a reduce costurile de energie electrică, automatizarea completă a tuturor punctelor principale de distribuție și înlocuirea lămpilor vechi cu lumini stradale de tip LED-uri și crearea infrastructurii digitale pentru Smart & Green City.

La toate cele 3 priorități se lucrează în prezent și își dorește îmbunătățirea lucrurile în capitală cât mai curând.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share