Alte știri

Ion Chicu a discutat cu membrii Institutului Național Democratic despre procesul de organizare a scrutinului prezidențial

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat astăzi, în cadrul unei videoconferințe, cu membrii Institutului Național Democratic (NDI) din Washington, D.C., care efectuează o misiune de evaluare a situației pre-electorale în contextul scrutinului prezidențial din Republica Moldova, care va avea loc la 1 noiembrie 2020.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, printre subiectele de pe agenda de discuții între părțile participante s-au regăsit: acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova în vederea asigurării unui proces electoral corect și transparent, în concordanță cu normele și standardele democratice, aspectele impactului situației epidemiologice legate de pandemia de COVID-19 asupra desfășurării scrutinului, organizarea procesului de vot în regiunea transnistreană și peste hotarele țării, aspecte ce țin de procesul electoral incluziv, precum și subiecte legate de asigurarea pluralismului și reflectarea, într-o manieră obiectivă, a candidaților la alegerile prezidențiale în mijloacele de informare în masă, ș.a.

Premierul a menționat că Republica Moldova are de trecut un examen important, iar Guvernul este angajat în procesul de asigurare a tuturor măsurilor necesare pentru ca alegerile să fie desfășurate într-un mod democratic.

„Avem deja experiență în organizarea alegerilor pe timp de pandemie, vom asigura respectarea tuturor măsurilor de protecție. Mijloacele financiare pentru procurarea echipamentului medical și de protecție necesar, destinate desfășurării scrutinului au fost alocate. Ministerul Afacerilor Externe se preocupă de subiectul identificării locațiilor care ar corespunde cerințelor și normelor pentru secțiile de votare în afara țării, având în vedere că ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei stabiliți peste hotarele țării, să-și poată exercita dreptul la vot”, a declarat șeful Executivului.

În context, Ion Chicu a menționat că CEC a decis constituirea a 139 de secții de votare peste hotarele țării și 42 de secții în regiunea transnistreană. Guvernul va asigura transparența scrutinului, iar în acest sens observatorii vor asigura o monitorizare largă a procesului electoral.

loading...

Comments are closed.