Ion Chicu a fost invitat la Leușeni, în mijlocul agricultorilor care protestează: Printre ei, erau mulți care, în 2020, “m-au dat jos”

Ion Chicu, președintele PDCM și fost premier al Republicii Moldova, a fost invitat la Leușeni, în mijlocul agricultorilor care protestează împotriva nepăsării actualei guvernări PAS de câteva zile. Fostul oficial a amintit despre situația din 2020, când mai mulți agricultori protestau pe scările Parlamentului și s-a tras o brazdă în scuarul Catedralei. La fel, a transmis și un mesaj actualului premier al țării.

”Dle Chicu, fiindcă actualul prim-ministru nu vrea să discute cu noi, v-am chemat (măcar) pe d-voastră aici, la Leușeni”….asta mi-a spus un grup de fermieri protestatari, când am ajuns acolo la invitația lor, primită azi prin Messenger.

Printre ei, erau mulți, care în 2020 “m-au dat jos”, cum s-au exprimat ei azi, dar nu despre asta e vorba.

Din discuțiile cu ei am constatat, că în pofida promisiunilor făcute de autorități, nimeni acum nu vrea să vorbească cu ei. După ce i-au amăgit înainte de Anul Nou și au plecat acasă din PMAN, mai mult nimeni nu discută cu ei. Blocarea Vămii și a traseelor este un gest de disperare, or niciunul din ei nu mi-a lăsat impresia de “revoluționar înflăcărat”.

Le-am spus franc, că idea cu blocarea îndelungată a Vămii Leușeni nu este una potrivită, or armata de escorte mediatice ale PAS-ului, prezente acolo în mare număr, ușor îi va transforma în “dușmani ai poporului”. Plus la toate, suferă mulți oameni și agenți economici, care au de traversat frontiera.

Personal, consider că nu toate revendicările fermierilor pot fi îndeplinite. În acest context, le-am exprimat disponibilitatea mea și a colegilor mei de a le acorda suport/consultanță în procesul elaborării unor revendicări realiste și relevante, dar și în procesul de negocieri cu acei, pe care “noi i-am adus la putere” – cum mi-au zis tot fermierii protestatari…

Și le-am mai spus protestatarilor, că de protestat trebuie la Președinție și Guvern. Chiar cu riscul de a fi “dați cu capul de asfalt”. Noi, suntem gata să-i susținem, dacă vom vedea o listă de revendicări adecvată și dacă fermierii vor dori susținerea noastră. (Reiterez, la Leușeni, ei m-au invitat azi).

În final, un mic mesaj către dl Recean: “Dle prim-ministru, organizați măcar recepționarea și repartizarea motorinei dăruite de partenerii români. Chiar în așa hal a degradat sistemul, încât nici asta nu puteți face? Iar dacă n-aveți “canistră” pentru asta, încredințați sarcina lui Spânu. Nu știu cât va ajunge la țărani, dar el o va împărți…”

p.s. În spirit constructiv, protestatarii au deblocat Vama și așteaptă până mâine la 09.00 să vină cineva de la guvern să discute cu ei. Apoi, în caz de ignorare, vor bloca din nou. Și de vină, chiar vor fi guvernanții”, a declarat Ion Chicu.

Amintim că ieri și azi, agricultorii au blocat temporar punctul de trecere a frontierei și Vama Leușeni, nemulțumiți că nu sunt ascultați de către autoritățile de la Chișinău. În context, ei au înaintat un ultimatum Președinției, Parlamentului și Guvernului, cerând ca până mâine dimineață, la ora 9:00, să fie organizată o ședință comună în care să se discute problemele din sectorul agrar, iar la ședință să participe președintele țării, șeful Parlamentului și premierul. În caz contrar, amenință ei, vor recurge în mod repetat la blocarea punctului de trecere a frontierei și la Postul Vamal Leușeni.

Referitor la revendicări, agricultorii au spus că sunt aceleași pe care Igor Grosu, Maia Sandu, Vladimir Bolea și alți reprezentanți ai PAS le vociferau în 2020.

Total
0
Shares
Total
0
Share