Ion Chicu: ”Câteva precizări, pentru a evita interpretări eronate ale unor declarații de ale mele în cadrul emisiunii de la TV8”

Ion Chicu, fostul premier al Republicii Moldova, a ținut să revină, după ediția de ieri a emisiunii Politica cu Natalia Morari, cu câteva precizări, pentru a evita interpretări eronate ale unor declarații de ale sale, făcute în cadrul emisiunii de la TV8.

Chicu precizează:

1. Situație de urgență conform Legii 212 nu înseamnă automat “lockdown”, adică blocarea totală a activităților economice. O eventuală instituire de către Parlament a Stării de urgență pe 30 de zile ar însemna delegarea către Comisia Situații Excepționale a (practic) tuturor competențelor de coordonare a acțiunilor contra pandemiei, inclusiv adoptarea unor decizii cu caracter de lege. Asta ar permite și reactivarea Centrului Unic de Comandă pentru Situații Excepționale, care ar coordona activitatea CSE teritoriale la nivel de raion și primărie. Așa s-a acționat anul trecut în perioada 17.03 – 15.05.2020.

2. Pe 4 decembrie am discutat cu președintele ales (prin intermediar, diplomat) despre posibilitatea optimală de dizolvare a Parlamentului, fără a provoca criză guvernamentală prin demiterea guvernului. Era vorba de asumarea unui angajament clar, că după aprobarea legilor bugetare, Parlamentul nu aprobă careva acte timp de 90 de zile și poate fi dizolvat. Între timp, Guvernul rămâne funcțional, iar dacă apare necesitarea aprobării unui act legislativ – guvernul își va asuma răspunderea. Inclusiv, pe Acordul cu FMI care putea fi semnat în primele 2 luni ale 2021. Răspunsul dnei Sandu (transmis prin același diplomat) a fost “eu vreau demisia guvernului pentru dizolvarea parlamentului”, dar și protestul iresponsabil și ipocrit din 6 decembrie, cu participarea a “50 de mii de oameni buni”. În Prezidium la acel protest – cam majoritatea colegilor de guvern și partid ai dnei Sandu din 2013-2015, când s-a furat miliardul și aeroportul. Iată de ce, ipocrit. Și apropos, dna Sandu mi-a comunicat și cine va asigura interimatul de PM, după ce eu voi depune demisia…

3. Despre “căderea hotarului de pe Prut”. În cadrul emisiunii am spus, că obiectivul principal al unei eventuale formațiuni politice cu participarea mea și colegilor mei, este integrarea europeană a statului Republica Moldova. Odată atins acest obiectiv (realistic, de altfel), hotarul de pe Prut va cădea (așa cum au căzut de-facto toate hotarele între țările-membre UE), iar moldovenii vor reuși să-și păstreze statalitatea. Suntem absolut convinși, că aceasta (integrarea europeană) este unica posibilitate de a ne mai păstra statalitatea și asigura prosperarea țării. Alternativa? O absorbție banală.

4. Despre o decizie finală în privința creării unei formațiuni politice cu obiectivul sus-menționat, vă vom informa cu colegii până la 31 martie.

Citește și: Deputați: Maia se află pe ultima treaptă spre transformarea ei în Vladimir Plahotniuc

Total
0
Shares
 
Total
0
Share