Politic

Ion Chicu: „Guvernul va continua să elaboreze politici eficiente în domeniul agriculturii”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ceremonia de inaugurare a Expoziţiilor internaţionale specializate MOLDAGROTECH şi FARMER – 2020. În acest an, evenimentul se desfășoară pe teritoriul „Institutului de Fitotehnie” din Porumbeni, într-un format nou, transmite Telegraph.md

Premierul a catalogat expoziția ca fiind o platformă eficientă de dialog între fermieri, companii agricole, producători și furnizori de echipamente și materiale pentru agricultură, autorități publice centrale și locale, dar și mediul științific.

„Asistăm la lansarea ediției de toamnă a celei mai mari expoziții agricole din țară. Misiunea acesteia este de a oferi industriei agricole locale utilaje și tehnologii moderne, ce ar contribui la sporirea eficienței și creșterea profiturilor în agricultură”, a declarat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a subliniat faptul că statul, prin mecanismul de subvenționare, susține dezvoltarea sectorului agroindustrial. Cele mai multe surse financiare sunt orientate spre modernizarea tehnicii agricole și a echipamentelor de irigare, dezvoltarea sectorului horticol și infrastructura de procesare a producției agricole. În total, suma subvențiilor solicitate de producătorii agricoli pe parcursul ultimilor cinci ani se ridică la 1,8 miliarde de lei.

Pentru că anul acesta o mare parte din culturi au fost afectate de conditiile climaterice nefavorabile, la ultima ședință de Guvern s-a discutat majorarea sumei de 300 de milioane lei alocate suplimentar la Fondul de subvenționare în agricultură pentru a compensa pierderile suportate de producători la culturile cerealiere din prima grupă.

„Ne dorim să modernizăm agricultura, să devină atractivă pentru toți actorii implicați în procesul agroindustrial, inclusiv tineri fermieri și femei. În acest sens, Guvernul va continua să elaboreze politici eficiente în domeniu”, a declarat prim-ministrul.

Expozițiile Internaționale specializate MOLDAGROTECH și Farmer se desfășoară în acest an în perioada 14-17 octombrie 2020. La eveniment participă circa 50 de companii din Republica Moldova, România și Ucraina.

Președintele Igor Dodon: Este o perioadă dificilă: secetă, pandemie, dar cu credință în suflet, alături de cei dragi, sunt ferm convins că vom trece și peste aceste provocări

loading...

Comments are closed.