Social

Ion Chicu: Guvernul va face tot posibilul pentru asigurarea cetățenilor cu apă potabilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce săptămâna trecută premierul a întreprins o vizită în raionul Nisporeni și a identificat o serie de probleme legate de apeducte, canalizare și gazificare, ieri a invitat primarii din raion și responsabilii din ministere și agenții pentru a confrunta problemele și posibilitatea finalizării proiectelor demarate în regiune.

Prioritar, în cadrul ședinței, s-a examinat etapa actuală a proiectelor de aprovizionare cu apă a localităților din raion. Acestea au fost lansate anterior cu susținerea financiară a Fondului Național Ecologic și Agenția de Dezvoltare, însă nu au fost finalizate din cauza lipsei finanțării. „Nu mai trăim în realitățile de acum 30 de ani când era fiersc să mergi la fântână după apă. Vom face tot posibilul pentru asigurarea cetățenilor cu apă potabilă. Sunt optimist în privința capacității de atragere a investițiilor de la partenerii de dezvoltare. Dacă nu investim banii necesari pentru finalizarea proiectelor, atunci vom pierde și proiectele care au demarat deja”, a spus premierul.

Stația de epurare din Nisporeni are o capacitate dublă decât este utilizată la moment. Pentru a valorifica potențialul, mai este nevoie de o investiție de 1,9 milioane euro, astfel ca să fie asigurată cu servicii o parte mai mare din populație.

Ionel Alexandru, primarul satului Bălăureşti a amintit de proiectul unei stații de epurare din localitate, de care ar urma să beneficieze școala și grădinița. „Este un risc pentru copii să folosească utilitățile în afara școlii”. Și primarul satului Marinici, Vitalie Veleșco a propus spre finalizare proiectul de aprovizionare cu apă în localitate de care ar beneficia 180 de gospodării, dar și mai multe obiective sociale.

Primarul satului Boldurești a menționat un proiect important ce ar alimenta cu apă 13 localități din regiune – 10 din raionul Nisporeni și 3 din raionul Ungheni: „Acest proiect este unul costisitor, care depășeșete 51 de milioane de lei, dar necesar celor peste 15 mii de  locuitori”.

Maxim Popov și Dorin Andros, secretari de Stat ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au recomandat autorităților locale să prezinte proiectele tehnice și actele de executare la Fondul Ecologic Național pentru a fi examinate și a fi identificate resurse financiare necesare pentru finalizarea proiectelor.

Premierul Ion Chicu a recomandat ca acestea, dar și alte proiecte în derulare să fie analizate în comun cu specialiștii din cadrul MADRM și, în regim prioritar, să fie executate lucrările necesare pentru a fi date în folosință oamenilor. „Apa este o problemă majoră pentru Republica Moldova. Aici nu vorbim de cheltuieli de confort. Noi vorbim de necesitățile elementare pentru cetățeni. Sunt mai multe probleme în zonele rurale ale țării, dar apa și canalizarea este o prioritate. Guvernul va asigura o continuitate în vederea identificării și rezolvării problemelor cetățenilor”, a declarat Ion Chicu.

Tot astăzi, prim-ministrul a evaluat necesitățile pentru continuarea unui alt proiect important de infrastructură – construcția unui complex sportiv în raionul Nisporeni. În prima etapă proiectul prevede construcția unui stadion modern, piste de alergat, blocuri sanitare, etc. Valoarea proiectului este de 92 de mil. lei, dintre care, 67 mil. de lei au fost achitate, iar pentru finalizarea lucrărilor, ar mai fi necesare încă 25 mil. lei.

Atât Președintele raionului, cât și primarul orașului Nisporeni au precizat că acest complex va fi al doilea ca mărime din țară și va găzdui competiții sportive de nivel internațional. Federația Națională de Fotbal, de asemenea, va oferi un suport la dotarea complexului sportiv.

Premierul a menționat că acest obiectiv este unul important pentru tineri și societate și trebuie dat în exploatare cât de curând posibil. Totodată, a dispus ca în comun cu Ministerul Finanțelor să fie identificate mijloacele necesare pentru a fi planificate în buget pentru anul 2021.

Citește și: Noi locuri de muncă! Guvernul a aprobat crearea a 18 platforme industriale multifuncționale, pentru atragerea investițiilor în raioane

loading...

Comments are closed.