În 2024, Republica Moldova a avut cel mai scăzut nivel de producție a laptelui din ultimii 75 de ani. „Asistăm la un proces de dispariție a laptelui realizat de către populația care deține vaci. Viteza cu care crește producția de lapte de la fermele de bovine este cu mult mai mică față viteza cu care moldovenii se dezic de a mai ține vaci pentru lapte. Dat fiind faptul că are lapte propriu din ce în ce mai puțin, Republica Moldova a ajuns să fie dependentă de importuri”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, vineri, 16 mai, 2025, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Piața produselor lactate din Republica Moldova, spune Veaceslav Ioniță, mai mult de jumătate este reprezentată de produsele de import. Dacă în 2015, piața de lactate a totalizat 2,6 mild/lei, dintre care 2,1 mild/lei produse lactate fabricate local, iar 500 mil/lei – de import, în 2024 aceasta a fost de 5,7 mild/lei, dintre care 3,2 mild/lei au reprezentat produsele lactate locale, iar 2,5 mild/lei – de import. „Dacă în 2015 producția de import era sub 20%, în prezent este aproape 45%. În prezent, mai mult de jumătate din banii pe care noi îi dăm pe produsele lactate sunt pentru produsele de import, dacă se adaugă adaosurile comerciale”, a spus Veaceslav Ioniță.
Cu referire la producția laptelui de vacă în Republica Moldova, a spus că în 1950 s-au realizat 285,4 mii/tone; 1970 – 792 mii/tone; 1990 – 1,5 mil/tone; în 2005 a scăzut la 627 mii/tone; în 2010 – la 591,2 mii/tone; 2020 – 290,5 mii/tone; iar în 2024 a ajuns la 232,9 mii/tone, aproape de nivelul anilor 1950.
„Cândva, 80% din lapte era produs de către bovinele din ferme. După ce a fost destrămată URSS, acestea au tot început să dispară și a scăzut enorm, de aproape o sută de ori, producția de lapte provenită de la ferme. Însă, în ultima perioadă, asistăm la o înviorare a fermelor de bovine. Începând cu 2020 practic s-a dublat producția de lapte colectat de la ferme. Asistăm și la un proces de dispariție a laptelui realizat de către populație. Însă, viteza cu care crește producția de lapte de la ferme este cu mult mai mică decât viteza cu care populația se dezice de a ține vaci pentru lapte”, a spus expertul.
Dat fiind faptul că Republica Moldova dispune de lapte propriu din ce în ce mai puțin, iar consumul de produse lactate crește, am ajuns să fim dependenți de importuri, remarcă economistul. Dacă în 1995 exportul de produse lactate au totalizat 13,5 mil/USD, iar importurile 1 mild/USD, în 2024, exporturile au scăzut la 0,1 mil/USD, iar importurile au crescut la 141,3 mil/USD. „Până în 2005 Republica Moldova exporta lactate sau produse din lapte mai mult decât importa. Astăzi, practic nu se exportă nimic. În ultimii câțiva ani avem o creștere semnificativă a importului de produse lactate. Brusc a crescut consumul de produse lactate, însă din contul importurilor”, a remarcat economistul.
Dacă în 2015 a importat de 26,9 mil/USD, în 2024 a importat de 141,3 mil/USD. Anul trecut de 86,5 mil/USD sa importat unt, brânzeturi și cașcaval, de 31 mil/USD – lapte și smântână, inclusiv condensate, iar de 23,7 mil/USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate, iar 54,7% din produsele lactate importate au fost din Ucraina.
Despre producția și consumul de lapte, smântână, chefir și alte produse fermentate, analistul economic a menționat că în 2015 cantitatea a fost de 126,3 mii/tone, dintre care 112,7 mii/tone din contul producției locale, iar 13,6 mii/tone din import, iar în 2024 cantitatea produsă și consumată a fost de 121,9 mii/tone, dintre care 72,7 mii/tone din contul laptelui local local, iar 49,2 mii/tone – din import. Astfel, mai mult de 1/3 din producția lactată consumată de către moldoveni este provenită din import.
Producția și importul de unt în Republica Moldova în 2015 a fost de 4,7 mii/tone, dintre care 4,2 mii/tone din contul produsului local, iar 0,2 – din import, în 2024 a crescut la 6,4 mii/tone, dintre care 3 mii/tone din contul laptelui local, iar 3,4 mii/tone – din import. „Până în 2017 tot consumul de unt din țară era produs local. După, consumul de unt s-a stabilizat, iar producția a scăzut. Astăzi, mai mult de jumătate din untul pe care îl consumăm este de import”, a menționat analistul economic.
Dacă în 2000, consumul de cașcaval, a fost de 0,4 kg/persoană/anual, în 2024 crescut la 6,1 kg/persoană/anual. Totuși, Republica Moldova consumă cea mai mică cantitate de cașcaval pe cap de locuitor din Europa. Consumul mediu în UE este de 20 kg/anual/persoană.
Dacă în 2015, producția și importul de cașcaval a fost de 4,6 mii/tone, dintre care 2,5 mii/tone – produs local, iar 2,1 mii/tone – din import, în 2024 producția și importul a ajuns la 14,7 mii/tone, dintre care 3 mii/tone din contul produsului local, iar 11,7 mii/tone – din import. Cașcavalul consumat de către moldoveni în 2024, în proporție de 28,3% a provenit din Ucraina, din Polonia – 18,6%; Germania – 11%; Belarus – 7%; Italia – 3,9%, alte țări – 11%.
Analizând efectivul de bovine pentru lapte, Veaceslav Ioniță a afirmat că în 1985 au fost 453 mii/capete, în 1995 – 367 mii/capete; 2005 – 231 mii/capete; 2015 – 130,3 mii/capete, iar la 1 ianuarie 2025 erau 63,1 mii/capete. „Efectivul de vaci pentru lapte scade continuu deja timp de 40 de ani. Astăzi, 52,6 mii de vaci sunt în gospodăriile oamenilor, iar 10,5 mii în ferme. Crește numărul lor în rândul fermelor, dar scad semnificativ în gospodăriile oamenilor. Însă, această creștere din contul fermelor de bovine este departe de a compensa numărul de vaci la care renunță populația. Republica Moldova, în prezent, are o creștere rapidă a consumului de produse lactate, însă această creștere în loc să fie acoperită din produse pe de piața locală, are loc din contul importurilor”, a conchis Veaceslav Ioniță.
1 Comentariu
Comentariile sunt închise.