Irakul şi Statele Unite au anunţat joi discuţii privind viitorul coaliţiei internaţionale antijihadiste, în mijlocul tensiunilor regionale şi al atacurilor recurente ale grupărilor armate pro-iraniene, scrie Agerpres.ro
Statele Unite au desfăşurat circa 2.500 de militari în Irak şi aproape 900 în Siria vecină, în cadrul coaliţiei internaţionale pe care au creat-o în 2014 pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).
Numeroase ţări participă la aceasta coaliţie care a sprijinit forţele irakiene în luptele majore împotriva SI. Pentru a preveni o resurgenţă a organizaţiei jihadiste, militari americani, francezi, britanici şi spanioli sunt încă staţionaţi în Irak şi oferă sprijin şi consiliază trupele irakiene.
În contextul războiului din Gaza între Israel, aliatul Washingtonului, şi Hamasul palestinian, susţinut de Teheran, grupurile armate pro-iraniene din Irak au lansat atacuri împotriva militarilor americani şi ai coaliţiei, provocând o ripostă a forţelor americane, situaţie care l-a făcut în cele din urmă pe premierul irakian Mohamed Shia al-Soudani să ceară retragerea forţelor de coaliţie din Irak.
Ministerul de Externe irakian a anunţat joi lansarea unor „grupuri de lucru” ca parte a unei „comisii militare supreme” care reuneşte Bagdadul şi Washingtonul.
Aceste grupuri vor „evalua pericolul reprezentat de SI”, precum şi „consolidarea capacităţii forţelor irakiene, în vederea creării unui calendar precis care să determine durata prezenţei consilierilor coaliţiei în Irak şi a începerii unui proces gradual şi studiat a reducerii numărului acestor consilieri”, se arată în comunicatul ministerului.
La Washington, un important oficial al Ministerului american al Apărării a dat asigurări că mecanismul „nu este o negociere privind retragerea forţelor americane din Irak”.
El a declarat sub rezerva anonimatului „necesitatea de a se merge către o relaţie bilaterală normală din punct de vedere al securităţii” şi a afirmat că nu poate da „o dată” pentru această „posibilă tranziţie”.
Declaraţia ministrului american al apărării, Lloyd Austin, a fost, de asemenea, precaută, confirmând doar începutul „în zilele următoare” al „întâlnirilor” grupurilor de lucru.
„Vor fi examinaţi trei factori cheie”, a spus Austin: „ameninţarea SI, cerinţele operaţionale (…) şi nivelul capacităţilor forţelor de securitate irakiene”, promiţând „consultări cu partenerii de coaliţie în toate etapele procesului”.