Irina Vlah a prezentat sesizările cetățenilor în cadrul campaniei „Vocea Poporului”: Îngrijorări privind închiderea școlilor și spitalelor, creșterea insecurității și discriminarea politică

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”
 

Cetățenii exprimă îngrijorări semnificative în cadrul campaniei „Vocea Poporului”, evidențiind probleme precum închiderea școlilor și spitalelor, creșterea insecurității și discriminarea politică, conform declarației publice a Irinei Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”.

În discuțiile cu cetățenii, s-a subliniat că închiderea sau comasarea instituțiilor educaționale și medicale, în special în mediul rural, este percepută ca o acțiune de distrugere, fără a aborda cauza reală a problemelor demografice și economice. Cetățenii manifestă confuzie și frustrare față de lipsa de acțiune proactivă din partea Guvernului în soluționarea acestor probleme.

De asemenea, preocuparea legată de securitatea personală în mediul rural a fost adusă în atenție, cetățenii remarcând o creștere a sentimentului de vulnerabilitate și lipsa de reacție a autorităților în fața infracțiunilor.

”Un subiect de acest fel este închiderea/comasarea/lichidarea şcolilor, spitalelor, şcolilor profesionale. De multe ori, în cadrul discuţiilor cu oamenii, eu şi colegii mei suntem întrebaţi: De ce echipa Maiei Sandu se concentrează doar pe distrugere, dar nu pe a construi ceva bun, frumos? Oamenii nu înţeleg de ce guvernarea vede doar efectul, nu şi cauza şi de ce nu încearcă să contribuie la soluţionarea problemelor, în loc să le agraveze. Cetăţenii încearcă să înţeleagă argumentele guvernării că, dacă scade numărul de copii, procesul de studii nu mai poate fi organizat ca şi până acum; dacă scade numărul de populaţie, e nevoie de altă abordare în ceea ce ţine de numărul de spitale. Dar oamenii nu pot înţelege altceva: De ce guvernarea se face că nu vede că scăderea numărului populaţiei de la sate, inclusiv a numărului de copii şi tineri are loc din vina PAS-ului? Numai în anii de guvernare ai PAS din ţară au plecat pentru totdeauna peste 120 mii cetăţeni, o treime dintre care sunt tineri. PAS a făcut viaţa în Moldova insuportabilă, a crescut nivelul sărăciei, corupţiei, birocraţiei şi din aceste motive aceşti oamenii au plecat. Deci, întâi PAS a creat condiţii insuportabile ca oamenii să fie nevoiţi să plece de aici, iar apoi, sub pretextul că scade numărul populaţiei de la sate, scade numărul de copii, s-a apucat să închidă şcoli, spitale, şcoli profesionale. Deci, în acest caz concluzia oamenilor este că echipa Maiei Sandu nu oferă soluţii, ci creează probleme. Crima lor este dublă – alungi oamenii din ţară, după care foloseşti această catastrofă ca pe o scuză pentru a distruge ce a mai rămas de distrus, în special în mediul rural. Căci, un sat fără şcoală şi fără o instituţie unde oamenilor să li se ofere o minimă asistenţă medicală, este un sat pe cale de dispariţie”, a declarat Vlah.

Un alt aspect semnalat este discriminarea politică la nivel local, unde localitățile care nu susțin viziunile sau partidul de guvernare sunt supuse unui tratament discriminatoriu în ceea ce privește finanțarea și sprijinul guvernamental.

”Ei nu au siguranţa că nu vor fi atacaţi în propria locuinţă, că nu li se va fura şi puţinul avut pe care-l au, pentru că în special satele sunt pline de diverşi inşi dubioşi, de care nu se ocupă nimeni. Oamenii se plâng că nimeni nu se ocupă în serios de fărădelegile la care sunt supuşi şi că multe infracţiuni nici nu sunt înregistrate „pentru a nu strica statistica frumoasă” de care guvernarea are atât de mult nevoie. Mesajul cetăţenilor pentru echipa Maiei Sandu este: nu vă ascundeţi după cifre frumoase pe care le desenează cineva şi care arată că securitatea oamenilor este asigurată – faceţi ceva ca oamenii să se simtă în siguranţă, dacă nu atunci când merg pe drum, cel puţin în propria curte, în propria casă”, a mai declarat Irina Vlah, liderul campaniei „Vocea Poporului”.

Aceste preocupări reflectă un sentiment generalizat de incertitudine și pesimism în privința viitorului Moldovei, exacerbate de percepția că guvernarea actuală nu reușește să abordeze eficient problemele fundamentale și să ofere soluții concrete.

”Iată, acestea sunt tristele, dar adevăratele „reuşite” ale echipei Maiei Sandu, dar nu ceea ce vedem şi auzim în fiecare zi de la presa galbenă, controlată de guvernare. Dar, indiferent de această situaţie dramatică, eu şi colegii din „Platforma Moldova”, considerăm că încă nu e totul pierdut. Mai avem posibilitate să salvăm ţara, să soluţionăm gravele probleme cu care se confruntă oamenii, să le redăm speranţa că o viaţa mai bună în Moldova e posibilă – şi asta vom face în continuare”, a mai spus ea.

Total
0
Shares
Total
0
Share