Irina Vlah: De ce se teme Maia Sandu?

Recent, am venit cu o adresare publică către Preşedinta Maia Sandu prin care i-am propus să semneze un Angajament în faţa cetăţenilor Republicii Moldova, ideea de bază a căruia era asigurarea păcii. Am făcut acest lucru ca urmare a discuţiilor directe pe care le-am avut în ultimele luni cu oamenii din diferite localităţi ale Republicii Moldova, în cadrul campaniei „Vocea Poporului”. Cetăţenii se tem că Maia Sandu şi PAS i-au în calcul scenarii care ar putea submina pacea în Moldova. Iar fiecare punct din Angajamentul pe care i l-am propus Maiei Sandu să-l semneze de fapt reprezintă o îngrijorare concretă a oamenilor.

Modul în care a fost tratată adresarea mea m-a surprins. În loc să dea garanţii cetăţenilor că vor fi întreprinse acţiunile necesare ca să nu mai existe nici un indiciu că pacea în Moldova poate fi pusă în pericol, Maia Sandu a pus presa pe care o controlează să mă atace. Numai că Maia Sandu nu a ştiut nici măcar să-i „înarmeze” cu argumentele necesare pe aşa-zişii jurnalişti şi, în loc să tempereze spiritele, ei au dat oamenilor şi mai multe motive de îngrijorare. Spre exemplu, un aşa-zis realizator de emisiune de curte a sugerat că bugetul armatei naţionale creşte pentru ca aceasta să fie pregătită să facă faţă mai bine misiunii pe care o are în caz de război. Deci, să înţelegem că guvernarea, totuşi, se pregăteşte de război? Dacă da, atunci ar fi cazul ca Maia Sandu, în calitatea sa de Preşedinte şi de Comandat suprem al forţelor armate, să iasă public şi să dea clarificările de rigoare. Sau, alt exemplu – o aşa-zisă jurnalistă, analizând solicitarea mea către Maia Sandu, s-a apucat să dea asigurări că guvernarea nu va atenta la principiul de neutralitate. Se ştie cât de „independentă” este publicaţia în cadrul căreia activează respectiva jurnalistă, dar măcar de ochii lumii ar fi bine să „păstreze distanţa” faţă de guvernare şi să nu se comporte ca purtători de cuvânt ai Maiei Sandu.

Pentru mine sincer nu este clar de ce se teme Maia Sandu şi de ce se ascunde în spatele jurnaliştilor de curte. Nu am acuzat-o de nimic, pur şi simplu i-am scris despre îngrijorările oamenilor şi i-am cerut să-şi asume public nişte angajamente, care realmente ar calma spiritele la nivelul întregii societăţi. Oare pentru Maia Sandu nu contează deloc îngrijorările oamenilor, dacă-şi permite să-i trateze în aşa fel? Sau există alte motive de ce Maia Sandu nu poate să garanteze pacea?

Dna Sandu, eu cred că a venit timpul să ieşiţi din turnul în care v-aţi ascuns de cetăţeni şi să răspundeţi la întrebările concrete şi îngrijorărilor reale pe care le au oamenii.

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”

Total
0
Shares
Total
0
Share