Irlanda: Marea Britanie face vandalism economic în Irlanda de Nord prin schimbarea unilaterală a acordului Brexit

Planurile guvernului britanic de a elimina unilateral părți ale acordului comercial post-Brexit hotărât de comun acord cu Uniunea Europeană ar fi „vandalism economic”, a declarat prim-ministrul Irlandei, Micheal Martin, conform BBC, citat de Digi24.ro

Martin spune că o astfel de decizie luată de guvernul britanic ar lovi în economia Irlandei de Nord, o regiune a Regatului care, pe baza acordului Brexit semnat cu Uniunea Europeană, încă păstrează granița economică deschisă cu Irlanda.

Premierul irlandez a spus că legislația pe care guvernul de la Londra o are în vedere este „inacceptabilă” și reprezintă „cel mai rău tip de unilateralism”.

„Acceptăm pe de-a întregul că există probleme legitime în ce privește funcționarea protocolului nord-irlandez, însă credem că prin negocieri susținute între UE și Regat, aceste probleme pot fi rezolvate”, a spus șeful guvernului de la Dublin.

Martin a mai spus și că părți ale proiectului de lege, așa cum este el discutat de Marea Britanie, ar putea fi extrem de dăunătoare economiei nord-irlandeze.

„Este profund îngrijorător pentru sectorul industrial și de business din Irlanda de Nord și reprezintă, în esență, o formă de vandalism economic în Irlanda de Nord”, a adăugat Martin.

Unul dintre parlamentarii formațiunii pro-britanice nord-irlandeze DUP, Sammy Wilson, spune că premierul irlandez nu vrea să recunoască „defectele protocolului”.

„Încă din prima zi, Dublinul a făcut ceea ce este în interesul său și niciodată nu a făcut o prioritate din a avea un consens în Irlanda de Nord.

Niciun parlamentar unionist nu susține acest protocol, iar în loc să ne recunoască obiecțiile și să încerce să le înțeleagă, Dublinul ne ține lecții, ne vorbește de sus și ne cere imperativ să ne răzgândim”, a spus Wilson.

Protocolul nord-irlandez este mărul discordiei între Uniunea Europeană și Regatul Unit
Regatul Unit amenință de luni de zile că va schimba elemente esențiale ale protocolului nord-irlandez, până acum cel mai mare generator de tensiuni între UE și UK la peste un an de la ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Guvernul britanic susține că implementarea protocolului a afectat comerțul intern în Regatul Unit și că amenință stabilitatea politică a Irlandei de Nord.

Legislația propusă de britanici ar fi menită să simplifice regulile însă a adus critici dure din UE și SUA, care o văd drept provocatoare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share