Israelul este pregătit să negocieze încetarea focului cu Hamas. Biroul lui Benjamin Netanyahu a anunțat că reprezentanți ai agenției de informații Mossad și ai armatei israeliene vor participa la negocieri, fără a oferi alte detalii. Organizația Hamas nu a comentat declarația premierului Israelului, informează telegraph.md, cu referire la Euronews.com
Biroul prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, a confirmat aprobarea unei delegații pentru reluarea negocierilor de încetare a focului în Qatar.
Mediatori americani, qatarezi și egipteni au încercat aproape un an să intermedieze un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor între Israel și Hamas, dar aceste eforturi au eșuat în mod repetat, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru lipsa progresului.
La un moment dat, anul trecut, Qatar și-a suspendat eforturile de mediere, frustrat de impasul negocierilor.
Ulterior biroul lui Netanyahu a declarat că reprezentanți ai agenției de informații Mossad și ai armatei vor fi prezenți la discuții, însă nu au oferit alte detalii.
Hamas nu a comentat încă această nouă încercare de a pune capăt celor aproape 15 luni de război în Gaza.
Conflictul a început după o incursiune condusă de Hamas în sudul Israelului, în 7 octombrie 2023, în urma căreia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise, iar alte 250 au fost luate ostatice și duse în Gaza.
Aproximativ 100 de persoane rămân captive în Gaza, dar oficialii israelieni cred că cel puțin o treime dintre ele sunt decedate.
Luptele intense din întreaga regiune Gaza au distrus mare parte din infrastructură, iar Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că peste 45 500 de palestinieni au fost uciși, deși oficialii nu fac diferența între combatanți și civili în aceste statistici.
Raid în Siria
Între timp, IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) a revendicat responsabilitatea pentru un raid nocturn în Siria, desfășurat în septembrie anul trecut, despre care afirmă că a distrus o fabrică de rachete secretă condusă de Iran.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a declarat că Iranul, lucrând împreună cu aliații săi sirieni și Hezbollah, plănuia să construiască sute de rachete ghidate de precizie pe an la această fabrică, care ar fi putut fi transferate în Liban.
El a precizat că instalația era situată în vestul Siriei, în apropierea orașului Masyaf, aproape de granița cu Liban.
Shoshani a declarat că Israelul a monitorizat instalația subterană de ani de zile, dar a decis să atace într-un moment în care Israelul era în război cu Hezbollah, iar fabrica devenea operațională.
”Această facilitate reprezenta o amenințare clară pentru statul Israel, motiv pentru care am fost nevoiți să acționăm,” a spus el.
Shoshani a explicat că peste 100 de soldați ai forțelor speciale au participat la raidul din 8 septembrie, susținuți de zeci de avioane.
Numind operațiunea drept una dintre cele mai complexe ale Israelului din ultimii ani, el a menționat că soldații au ajuns cu elicopterul și au pătruns în instalație, despre care a spus că era săpată adânc în interiorul unui munte.
Atacuri din Yemen
În timp ce Israelul și Hezbollah-ul susținut de Iran au ajuns la un acord de încetare a focului la sfârșitul lunii noiembrie, care s-a menținut în mare parte, Israelul continuă să fie atacat de grupul rebel Houthi din Yemen.
IDF a declarat într-un comunicat emis vineri dimineața devreme că sirenele au sunat în întreaga Israel din cauza ”tirului de proiectile” din Yemen, dar nu a precizat despre ce era vorba sau unde au căzut acestea.
Rebelii Houthi, susținuți de Iran, intensifică atacurile cu rachete asupra Israelului, obligând sute de mii de israelieni să se adăpostească în timpul nopții, speriind companiile aeriene străine și menținând ceea ce ar putea fi ultimul front major al războiului din Orientul Mijlociu.
Deoarece majoritatea rachetelor sunt interceptate, iar tirurile sunt de obicei cu o singură rachetă la un moment dat, atacurile nu au provocat pagube majore, deși câteva au fost fatale în timpul celor 15 luni de război în Gaza, rebelii Houthi atacând în solidaritate cu Hamas.
La scurt timp după începerea războiului din Gaza, rebelii Houthi au început, de asemenea, să vizeze nave comerciale din Marea Roșie, despre care afirmau că au legături comerciale cu Israelul. Totuși, foarte puține dintre navele lovite aveau legături cu Israelul, însă tirurile de rachete au redus traficul în această cale navigabilă esențială.
Israelul a bombardat în mod repetat porturile, infrastructura petrolieră și aeroportul din capitala controlată de Houthi, Sanaa, aflată la aproximativ 2 000 de kilometri de Israel.