Israelul extinde ofensiva terestră în Gaza, bombardând orașul Khan Younis și analizând posibilitatea de a inunda tunelurile Hamas cu apă din mare

Israelul și-a îndreptat ofensiva terestră spre sudul Fâșiei Gaza, după ce ministrul Apărării a anunțat că misiunea din nordul teritoriului este aproape încheiată. Aviația a bombardat intens cel mai mare oraș din sud, Khan Younis, unde se crede că s-ar adăposti liderii Hamas, scrie Moldova1.md

Zeci de tancuri, transportoare blindate și buldozere au pătruns în această zonă. În același timp, Tsahal analizează posibilitatea de a inunda tunelurile insurgenților cu apă din mare. Națiunile Unite consideră un astfel de scenariu ca fiind apocaliptic.

Israelul continuă să își extindă operațiunea terestră împotriva Hamas în Gaza și a cerut locuitorilor celui de-al doilea oraș ca mărime, Khan Younis, din sud, să se evacueze. Militarii Tsahal se deplasează din clădire în clădire și din tunel în tunel, evitând zonele minate și, potrivit autorităților militare, desfășoară acțiuni „agresive” în sectorul sudic.

„Pe măsură ce extindem operațiunea din Gaza, ne respectăm în continuare angajamentele față de obiectivele noastre. Să asigurăm eliberarea ostaticilor noștri și să distrugem Hamas. Vom acționa așa cum am făcut-o până acum, în conformitate cu dreptul internațional. Vom interveni, așa cum am făcut-o până acum, împotriva centrelor de concentrare ale Hamas. I-am atacat în nordul Gaza. Acum urmărim Hamas și în sudul Gaza. Vom acționa în forță maximă împotriva teroriștilor și infrastructurilor Hamas, reducând la minimum răul provocat civililor pe care Hamas îi plasează în jurul lor ca scuturi”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei israeliene.

Armata israeliană a lansat o serie de lovituri intense și a desfășurat zeci de tancuri în apropierea orașului Khan Younis, din sud. S-au raportat zeci de morți și răniți. Armata îi îndeamnă pe civili să părăsească orașul pentru propria siguranță.

După o zi de bombardamente intense, spitalul Al Nasser primește răniți.

„Ne confruntăm cu o problemă uriașă. Secția de urgență s-a transformat acum în secție de internare. Pacienții, practic, stau pe coridoare. Doamne ferește dacă va trebui să primim mai mulți pacienți, nu mai avem spațiu pentru ei”, afirmă dr. Muhammad Ahmed Al-Quadra, medic, secția de urgență a Spitalului Nasser.

Situația din acest spital, dar și din alte unități medicale din apropiere, a fost descrisă ca fiind „haotică” de către președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

„Tocmai am vizitat Spitalul European din Gaza și ceea ce am văzut acolo sfidează orice descriere. Ceea ce m-a șocat cel mai mult au fost copiii care aveau răni teribile și, în același timp, își pierduseră părinții și nu aveau pe nimeni care să aibă grijă de ei”, susține Mirjana Spoljaric Egger, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Între timp, potrivit „Washington Post”, care citează oficiali americani, israelienii analizează ideea de a inunda tunelurile Hamas cu apă din mare. Acest lucru, însă, ar putea amenința aprovizionarea cu apă a Fâșiei Gaza, avertizează oficialii ONU, care consideră planul ca fiind unul apocaliptic.

Armata israeliană le-a cerut civililor să plece din zonele unde le-a zis să se refugieze în ultimele săptămâni. Zeci de mii de palestinieni strămutați au sosit la Rafah, iar oamenii stau pe străzi și în adăposturi improvizate.

Total
0
Shares
Total
0
Share