Israelul pregătește proceduri judiciare după atacul Hamas din 7 octombrie. Anchetatorii au colectat peste 200 de mii de probe video și peste 2 mii de declarații ale martorilor

Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas și alte grupări afiliate la 7 octombrie 2023, care, potrivit publicației americane The Wall Street Journal, ar putea duce la unul dintre cele mai importante proceduri judiciare în perioada postconflict, scrie Hotnews.ro

Anchetatori israelieni reconstituie în prezent evenimentele din 7 octombrie, pornind de la cele circa 200 000 de fotografii și înregistrări video existente, precum și de la cele 2 000 de declarații ale martorilor, cu scopul de a iniția proceduri judiciare împotriva celor responsabili, a relatat duminică The Wall Street Journal.

Până în prezent, Israelul a identificat circa 800 de civili uciși la 7 octombrie, între care 37 de minori până în 17 ani, dintre care șase aveau vârste până în cinci ani, potrivit publicației citate. Conform șefului centrului de medicină legală din Israel, imagini ale computerului tomograf au indicat semne de tortură și execuții.

Probele criminalistice oferite ziarului american de oficiali israelieni au arătat, între altele, că unele dintre victime au fost arse de vii. În fotografii se vedeau trupuri mutilate, inclusiv mutilări ale organelor genitale ale femeilor și bărbaților, iar pe trupurile femeilor și fetelor puteau fi observate mai multe semne de violență sexuală.

Roi Sheindorf, fost procuror general adjunct, a declarat pentru cotidianul american că Israelul nu s-a mai confruntat cu astfel de delicte și nici cu o anchetă de asemenea proporții.

Hamas a negat că militanții săi au ucis copii și că au violat femei, a menționat The Wall Street Journal.

Ziarul american a informat că a investigat unele dintre probe și totodată a realizat interviuri cu primii oficiali care au intervenit, cu supraviețuitori, familii ale victimelor și experți criminaliști pentru a documenta un atac pe care șeful poliției israeliene l-a descris ca fiind fără precedent în cruzimea sa și sistematic.

The Wall Street Journal a mai notat că este probabil cel mai important proces din Israel de la procesul criminalului nazist Adolf Eichmann în 1961, care a fost spânzurat pentru rolul său în Holocaust.

Total
0
Shares
Total
0
Share