Externe

Israelul, prima țară din lume care impune pentru a doua oară carantina la nivel național

Pinterest LinkedIn Tumblr

Israelul impune, din nou, carantină la nivel național. E prima țară din lume care ia o astfel de decizie de „lockdown”, pe fondul creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus. Restricțiile vor fi în vigoare, deocamdată, pentru trei săptămâni, scrie Digi24.

Decizia – luată într-o ședință de guvern destul de tensionată – intră în vigoare de vineri, 18 septembrie, la ora locală 14:00, în ajunul vacanței de Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc). Până atunci, școlile rămân deschise.

După intrarea în vigoare a noilor măsuri, israelienilor le va fi interzis să se deplaseze pe o rază mai mare de 500 de metri de reședința lor. În interior nu sunt permise adunările cu mai mult de zece oameni, iar în exterior numărul maxim permis este 20.

Sunt așteptate măsuri speciale și în ceea ce privește serviciile religioase.

Supermarketurile și farmaciile rămân deschise. În rest, spaţiile comerciale neesenţiale vor fi închise, inclusiv mall-urile.

Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv va rămâne însă deschis.

În Israel sunt active în prezent 37.482 de cazuri, iar 1.119 oameni au murit. În Cisiordania sunt 9.845 de cazuri active, iar în Gaza 1.549. În cele două teritorii au murit 240 de oameni, potrivit statisticii oficiale.

„Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi”, a spus premierul Benjamin Netanyahu într-un mesaj televizat. „Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre extinse”, a continuat el, cerând înţelegere din partea populaţiei în contextul în care în Israel începe o perioadă de vacanţe cu un şir de sărbători.

Criticat pentru modul în care a gestionat epidemia, Netanyahu a promis un pachet de măsuri economice pentru a sprijini companiile afectate de revenirea măsurilor de izolare.

Ţară cu circa 9,2 milioane de locuitori, Israelul a raportat duminică 1.037 de noi cazuri de COVID-19, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000.

Citește și: Alerte de călătorie în Italia, Ucraina și Israel. Până când este restricționat accesul moldovenilor în aceste țări

loading...

Comments are closed.