Istoria polițistului pentru care pasiunea se împletește cu profesia: Nicolae Bodrug, şeful Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP

Criminalistica reprezintă partea științifică a Poliției și nu este un domeniu accesibil oricui. O ştiinţă în care îmbini cunoştinţe de fizică, chimie, biologie cu metodica, tehnica şi tactica criminalistică. Mai este nevoie de pasiune, dăruire și nu în ultimul rând, de responsabilitate. IGP a povestit istoria unui polițist pentru care pasiunea se împletește cu profesia, dând naștere performanței.

Comisarul-șef Nicolae Bodrug, şeful Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției, și-a început cariera profesională în organele de drept în anul 1993, în calitate de expert al laboratorului de cercetare a documentelor.

Profesionalismul său este recunoscut pe plan internaţional, prin participarea şi implicarea în organizarea şi coordonarea de schimburi de experienţă şi cursuri susţinute de experţi din diferite ţări ale Uniunii Europene.

Este coautor al proiectului de Lege cu privire la înregistrarea genetică judiciară, precum și al multiplelor lucrări ştiinţifice în domeniul criminalisticii şi expertizei judiciare.

Gestionează activităţile de creare în cadrul instituţiei a Laboratorului ADN, participă activ în grupurile de lucru pentru implementarea unui șir de proiecte privind reformarea sistemului de expertiză judiciară din Republica Moldova, activitate care o împărtășește permanent cu tinerii specialişti.

„De-a lungul anilor, am constatat că am fost în rezonanţă cu respectarea unor principii şi reguli referitoare la normele de comportament stipulate în codul de conduită al experţilor, specialiştilor şi tehnicienilor criminalişti din Poliţia Română, necesare executării expertizelor şi constatărilor criminalistice, şi anume: onestitate, integritate şi imparţialitate”, a menționat Nicolae Bodrug.

Anual, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, efectuează aproximativ de la 7000 la 10 000 de expertize și constatări tehnico-științifice.

La fel, în cadrul Centrului sunt efectuate expertize judiciare în peste 35 de domenii, dintre care unele în exclusivitate.

O meserie plină de suspans, deloc simplă.

Criminalitul, fie el tehnician sau expert, se va echipa corespunzător pentru a nu contamina urmele descoperite în câmpul infracţional…indiferent dacă afară sunt +35 de grade Celsius sau -10 grade.

Munca în laboratorul de criminalistică presupune atât o muncă în echipă, în corelarea rezultatelor, în rezolvarea unor probleme de interes general, cât şi lucrul individual, iar angajații de la Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare dovedesc, în fiecare zi că sunt oameni de echipă dedicați profesiei de poliţist.

Citește și: Cei mai activi voluntari ai anului 2020 au fost premiați. Printre câștigători se află și Centrul Național Anticorupție

Total
0
Shares
 
Total
0
Share