Politic

Istoric: Marea majoritate a populației R. Moldova este în prizonieratul propagandei rusești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Istoricul Ion Varta, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, crede că R. Moldova este un stat care în continuare nu are o viziune clară pentru viitor, iar marea majoritate a populației este în prizonieratul propagandei rusești.

„Noi, din păcate, am căzut în derizoriu, suntem într-o situație greu de apreciat la ora actuală, fiindcă totul e în mișcare, urmează să vedem. Nu vreau să fiu categoric și să dau verdicte, dar se pare că situația este una incertă și una aproape de dramatic, întrucât la ora actuală se pare că Rusia și-a pus în valoare toate pârghiile și toate atuurile pe care le-a avut dintotdeauna în acest spațiu bântuit de rele. Noi, din păcate, n-am reușit să ne consolidăm independența proclamată atunci, la 27 august 1991; am avut parte în scurt timp de un război la Nistru, care n-a fost un război civil, cum spun unii, dar a fost un război moldo-rus, impus de forțele pro-imperiale pentru a fi țintuiți locului, așa cum a mărturisit de altfel unul din președinții Dumei de Stat, care a făcut acea dezvăluire senzațională spunând că, de fapt, acel război a trebuit să ducă la țintuirea pe loc a Republicii Moldova pentru a nu admite o eventuală reîntregire a ei cu România. Am avut parte ca urmare a acelui război de înrăutățirea considerabilă a situației social-economice și în consecință ne-am ales cu acest exod greu de imaginat pe atunci, pentru că a plecat, practic, fiecare al patrulea…”, a spus Ion Varta în cadrul unui interviu în contextul marcării celor 28 de ani de independență. 
 
Marea problemă a poporului noastru este că noi n-am avut elite și nici nu le avem, spune istoricul.

„Ceea ce se înfiripa în debutul mișcării noastre de eliberare națională, însuși faptul că în fruntea acelei Mișcări de eliberare națională s-au poziționat scriitorii, poeții vădește despre această lipsă acută de oameni care au viziuni politice clare și coerente. Noi am dus o lipsă totală, balticii totuși au reușit să se manifeste frumos în acest sens, o parte din nomenclatura comunistă a trecut cu arme și bagaje în tabăra opozanților, în tabăra fronturilor populare și au devenit lideri incontestabili; un Brasauskas a fost absolut admirabil…”, a declarat el. 

În continuare ascultați interivul acordat de Ion Varta pentru Europa Liberă:

loading...

Comments are closed.