Istorie: Telegrama care l-a împins pe Hitler la sinucidere

adolf hiler germania, iosif stalin urss, istoria universala, urmasii dictatorilor

Unul dintre cele mai importante documente din Al Doilea Război Mondial a fost recent vândut la licitație pentru suma de 54.000 de dolari. Este vorba de telegrama trimisă de Herman Göring (comandant militar, al doilea în ierarhia partidului nazist) lui Adolf Hitler în ultimele zile ale războiului, pe 23 aprilie, telegramă despre care se spune că l-a împins pe Führer la sinucidere, scrie Historia.ro.

În data de 23 aprilie, Germania nazistă își trăia ultimele zile. Americanii trecuseră graniția de pe Rin încă din luna martie, iar sovieticii se apropiau cu pași repezi de Berlin, încercuindu-l pe Hitler în capitala sa. Hermann Göring, în schimb, nu se afla la Berlin și deja se gândea că venise momentul să preia puterea. El era omul pe care Hitler îl alesese, printr-un decret secret din 1941, drept succesorul său în caz că el ar fi fost capturat sau ucis.

Atunci, spre sfârșitul lui aprilie 1945, Göring nu se mai afla în capitală, căci se retrăsese undeva în Alpii Bavarezi. De aici, i-a trimis lui Hitler telegrama care avea să-l aducă pe culmile furiei:

Mein Führer:

Generalul Koller m-a informat astăzi despre comunicărilor primite de la Gen. Jodl și Gen. Christian, potrivit cărora ați menționat anumite decizii în privința mea și ați subliniat că – în caz că negocierile vor fi necesare – voi fi într-o poziție mai bună decât a dvs., la Berlin. Aceste păreri mi-au părut atât de surprinzătoare și serioase încât m-am simțit obligat să consider că – în caz că nu îmi va parveni niciun răspuns până la orele 22.00 – vă veți fi pierdut libertatea de acțiune. Voi considera, deci, condițiile decretului dvs. ca fiind îndeplinite și voi lua măsuri pentru binele Națiunii și Patriei. Știți ce sentimente am pentru dumneavoastră în aceste ore atât de dificile din viața mea și nu pot exprima asta în cuvinte. Dumnezeu să vă protejeze și să vă permită, în pofida tuturor, să veniți aici cât mai repede posibil.

Al dvs. loial, Herman Göring

Total
0
Shares
 
Total
0
Share