Italia își exprimă sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare la Uniunea Europeană

Parlamentul italian a adoptat două rezoluții care manifestă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeaă. Anunțul a fost făcut de șefa statului pe contul său de Twitter, scrie Moldova1.md

„Apreciem sprijinul Italiei pentru călătoria noastră către UE și angajamentul de a îmbunătăți relațiile bilaterale”, se arată în mesajul președintei.

Potrivit documentului, în ultimii ani, R. Moldova și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a adera rapid la Uniunea Europeană, conformându-se standardelor cerute și atingând un nivel foarte înalt de colaborare în diverse domenii. De altfel, se mai arată în rezoluție, încă din primele zile ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei, țara noastră și-a asumat o poziție în concordanță cu condamnarea Uniunii Europene și a demarat un proces intern care vizează creșterea autonomiei și independenței sale.

„Italia și Moldova sunt, de asemenea, legate în mod deosebit de prezența în zona noastră a unei mari comunități moldovenești – una dintre cele mai importante din țara noastră și prima comunitate din lume cu peste 100.000 de cetățeni – și de o prezență puternică a investițiilor italiene în Moldova care fac din Italia unul dintre principalii parteneri economici, al doilea ca număr de companii înregistrate și capital investit”, se mai menționează în document.

Prin urmare, Italia se angajează să reafirme, în toate forurile europene și internaționale, sprijinul său deplin pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană; să promoveze, inclusiv prin acorduri bilaterale, o cooperare mai profundă a relațiilor diplomatice cu țara noastră, inclusiv pentru a sprijini reformele necesare aderării acesteia și pentru a încuraja investiții publice și private mai mari în țară. De asemenea, autoritățile italiene își propun să dezvolte, în special, cooperarea în domeniile cultural, economic și de formare între cele două țări, inclusiv prin valorificarea și implicarea comunității moldovenești prezente în Italia.

Pe 23 iunie, Republica Moldova a împlinit un an de la obținerea statului de țară candidată de aderare la UE. Autoritățile speră ca până la sfârșitul acestui an, țările blocului comunitar să aprobe deschiderea negocierile de aderare.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share