Italienii evaluează procesul de instruire a contingentului Armatei Naționale preconizat pentru participarea în operația de menținere a păcii

O echipă de experți din cadrul Statului Major Întrunit al Forțelor Armate italiene evaluează procesul de instruire a contingentului Armatei Naționale preconizat pentru participarea în operația de menținere a păcii din Republica Liban — Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

La Ministerul Apărării, experții italieni au avut o întrevedere cu generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, comandantul Armatei Naționale, în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte ce țin de instruirea, dotarea cu echipament și detașarea contingentului moldovenesc în UNIFIL, în luna februarie 2023.

În acest context, generalul Ohladciuc a mulțumit partenerilor italieni pentru suportul acordat la pregătirea pacificatorilor moldoveni, reiterând efortul de dezvoltare a obiectivului de extindere a prezenței Republicii Moldova în operații de menținere a păcii și stabilității la nivel internațional.

Totodată, comandantul Armatei Naționale a menționat despre sprijinul logistic acordat contingentelor moldovenești care activează în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo începând cu anul 2014.

De asemenea, în perioada 14-17 noiembrie curent, delegația italiană a vizitat Batalionul 22 de Menținere a Păcii “Căști albastre” și centrele de instruire ale Armatei Naționale, unde se instruiesc militarii moldoveni.

De notat, că primii patru ofițeri și sergenți au fost detașați în Liban în luna august, curent. Aceștia activează în statul major al misiunii UNIFIL.

Decizia de participare în cadrul Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna noiembrie 2021. Aceasta vine în sprijinul obiectivului de intensificare a contribuției la asigurarea păcii prin participarea în cadrul misiunilor internaționale, prevăzut în Programul de activitate al Guvernului, dar și în contextul realizării prevederilor Legii nr.219/2015 privind participarea Republicii Moldova la misiuni și operații internaționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share