Politic

Iulian Chifu: Votul mixt în două tururi, șansa forțelor pro-europene

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidele care în prezent se plasează pe locurile 2-3 în sondaje ar trebui să-și revizuiască strategiile și planurile, pentru că în cazul votului uninominal sau mixt, aprecierile privind un câștig al partidelor pro-europene sunt excesiv de optimiste. De această părere este analistul de la București, Iulian Chifu.

Chifu recomandă adoptarea unui vot mixt în două tururi de scrutin, capabil să acumuleze voturile, să împingă spre alianțe post-electorale și să clarifice opțiunile majoritare într-o societate și așa divizată. Astfel, singura șansă a tuturor forțelor pro-europene este, în condițiile votului mixt, un format de cartel, care să ducă la lansarea unor concurenți la nivel local, fără ca alte partide pro-europene să canibalizeze candidatul cel mai bine plasat și să deschidă mai larg calea unei majorități zdrobitoare PSRM.

Expertul consideră că o astfel de înțelegere este, însă, din start sortită eșecului. Și asta din lipsa maturității politice, din cauza multiplelor bătălii sângeroase, din faptul că liderii PAS-PPDA, cu precădere, și-au făcut toată cariera politică atacându-l pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză de capturarea statului. În aceste condiții, singura formula cu șanse pentru o viitoare coaliție pro-europeană este adoptarea votului mixt în două tururi de scrutin sau vot uninominal în două tururi. Oricare din cele două variante, desfășurate în două tururi de scrutin, permite poziționarea competitivă a tuturor în primul tur și, respectiv, coalizarea pro-europeană, geopolitică, în cel de-al doilea, susținând candidatul cel mai bine plasat.

”Alegerile uninominale sau votul mixt într-un tur prefigurează formula unor carteluri sau alianțe informale, înțelegeri subterane și netransparente înaintea alegerilor. În caz contrar, realist vorbind, eșecul orientării pro-europene este garantat. Fie se deschide calea unei victorii zdrobitoare pro-ruse, a PSRM, fie a variantei celei mai puțin proaste, a moldovenismului bipolarizat, cea a alianței PSRM-PDM”, conchide Iulian Chifu.

loading...

Write A Comment