Iurie Leancă, despre ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României: “A fost o întâlnire productivă”

conferința de presă, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, privind rezultatele vizitelor de lucru la Viena și la Constanța

Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, numește foarte productivă ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României, care s-a desfășurat joi, 22 noiembrie, la București. Potrivit lui, s-a discutat despre proiecte concrete care au menirea să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova, transmite IPN.

De la 1 ianuarie 2020, sunt sigur că vom putea procura gaze și din România. Astăzi s-a discutat o chestie de interconectare care iarăși este una foarte pozitivă – cum să conectăm stația de tratare a apei de la Iași cu apeductele a cel puțin trei raioane din Republica Moldova: Ungheni, Nisporeni, Fălești, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de apă de calitate la tarife accesibile.”, a declarat Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

De asemenea, s-a discutat despre reconstrucția podului de la Ungheni peste Prut, care va fi conectat la autostrada Unirii, inclusiv despre termene și resursele financiare necesare. Totodată, s-a discutat și despre podul de la Leova care se află între localitățile Cahul și Leușeni.

Potrivit lui Iurie Leancă, s-a discutat la București și despre faptul cum să fie construit controlul comun la frontieră astfel încât să fie fluidizat traficul, obiectivul fiind de a crea o singură vamă. În afară de aceasta, se va organiza patrularea de comun la frontieră.

Extinderea proiectului SMURD asupra întregului teritoriu Republicii Moldova a fost un alt subiect discutat la București, spune liderul PPEM. „Cum să nu mă bucur că nu vor mai fi situații de urgență unde nu se va putea veni cu o reacție imediată”, afirmă PPEM.

„Mă bucur foarte mult că Guvernul României a anunțat despre faptul că va oferi încă o tranșă pentru reparația grădinițelor din Republica Moldova. Încă 200 de grădinițe vor fi reparate pe lângă cele 900 care deja au fost reparate sau se finalizează”, menționează Iurie Leancă.

Potrivit lui, s-a discutat și subiectul renovării Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, acolo unde se află sala în care s-a votat Unirea acum 100 de ani.

„Astea sunt doar proiectele mari, nemaivorbind de proiectele mici, dar care au impact asupra comunelor, asupra anumitor domenii”, spune Iurie Leancă.

Republica Moldova și România au semnat joi, 22 noiembrie, la ședința comună a guvernelor, care s-a desfășurat la București, un șir de acorduri bilaterale în domenii precum ar fi turismul, educația, sănătatea. De asemenea, a fost semnată și Declarația comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming.

Total
0
Shares
Total
0
Share