În data 2 august 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare la 6 ani de închisoare fostului viceprim-ministru al Republicii Moldova și vicepreședinte al Parlamentului în 2 legislaturi, Iurie Roșca, învinuit de săvârșirea traficului de influență.
Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2017 de către Procuratura Anticorupție, în baza unui denunț.
Conform investigațiilor, în decembrie 2009, Roșca, deținând funcția de viceprim-ministru al RM, a solicitat pentru sine o sumă de 1 milion de euro de la administratorul unei persoane juridice.
În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.
Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011, fostul deputat a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117 000 dolari SUA și 110 000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul de peste 2,7 milioane de lei).
Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, fiind examinată în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.
În rezultatul analizei probatoriului administrat, în 2 august 2024, instanța l-a recunoscut pe Roșca vinovat de comiterea traficului de influență, condamnându-l la 6 ani de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis.
Până la rămânerea definitivă a sentinței i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, după care urmează să a fi luat sub strajă.
Totodată, s-a dispus confiscarea din contul condamnatului, în folosul statului a sumei de 227 000 dolari SUA, convertiți în monedă națională conform cursului din data executării Sentinței, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
Iurie Roșca a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislaturile a 13-a – a 15-a (între anii 1994-2005) membru al Biroului Permanent al Parlamentului, președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD).
Între anii 1998-2001, Roșca a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar în 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista PPCD.